В Микитових Ровах вшанували загиблих у 1944 році повстанців

Цієї неділі, 18 березня, у селі Здовбиця громадськість відзначила 68-у річницю битви в урочищі Микитові рови. Саме у цьому місці, на околиці села, у далекому 1944 році відбувся жорстокий бій Здовбицької теренової сотні УПА з військами НКВС.

Сили були нерівні, а тому упівцям був даний наказ проривати оточення. З цього пекла вирвався тільки рій «Беркута» (Мичка) і деякі окремі щасливці. Сотня боролася до останнього набою. На сьогодні встановлено імена 41 загиблого вояка УПА із Здовбицької сотні.

За різною інформацією у ровах поклали свої голови від 45 до 60 борців за незалежність України.Цьогоріч весняна сонячна погода дозволила зібратися у Микитових ровах чималій кількості люду. Настоятель Свято-Михайлівського храму Здовбиці отець Віктор (Власюк) відправив за загиблими повстанцями панахиду.

Згодом відбувся мітинг, у якому взяли участь активісти Рівненської обласної організації УНП, представники громадських організацій, учні та вчителі Здовбицької ЗОШ та усі, кому не байдужа пам’ять про відважних вояків.Зокрема, зі словами глибокої шани до загиблих героїв до громади звернулися сільський голова Здовбиці Юрій Боярчук (представник УНП), голова Рівненської обласної організації УНП Світлана Ніколіна та жителька села пані Леся Федорук, яка розповіла, що кілька років тому їй вдалося поспілкуватися із учасником визвольних змагань українського народу у 40-х роках зв’язковим військової округи «Богун» УПА-Південь здовбичанином Терентієм Панасюком (нині покійним) на псевдо «Трохим». Він, ділячись спогадами, розповідав, як після бою у ровах його та ще двох чоловіків солдати НКВС змусили зносити в одне місце всіх убитих та поранених. «По всьому відкритому полі від Микитових ровів до лісу стояли кулемети і лежали люди» — пригадував Терентій Панасюк. Згодом його повезли у Здолбунівську тюрму. Звідти – у Рівненську, а там був вирок: 20 років сталінських таборів. Заслання відбував на шахтах Воркути. Додому повернувся лише у 60-х.

Нажаль, жоден представник районної чи обласної влади вшанувати повстанців не прибув.

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image