Україні нав'язують російську модель стосунків влади і церкви

Лист Міністерства культури України, підписаний першим заступником міністра Г. Коханом, є першою ластівкою в зміні стосунків держави і релігійних організацій. Вочевидь, погроза припинення діяльності через суд народилася не в хворій уяві чиновників від культури, а була продиктована з інших кабінетів.

Зміна зовнішньополітичного курсу держави не могла не знайти свого відображення у внутрішній політиці. Знаючи про аж надто тісну взаємодію російської влади і Російської православної церкви, логічно було очікувати погіршенняставлення української влади до всіх конфесій, крім «канонічно» проросійської.

Першими під репресивні погрози влади потрапили українські греко-католики як одна з найбільш проукраїнськи налаштованих церков. Водночас не треба забувати про те, що ця церква підпорядковується Ватикану, а це робить її проєвропейською за визначенням – для Росії це означає антиросійською.

В УНП переконані, що в разі нереагування суспільства та релігійних організацій на погрози одній із церков завтра така ж доля може чекати і протестантів (як «агентів Заходу»), і УПЦ Київського Патріархату (як «неканонічну церкву»).

Насторожує те, що така ганебна погроза не була висловлена усно в коментарі одного з чиновників, що можна було б списати на його приватну думку, а відразу ж висловлена як позиція органу державної влади. Оскільки в нашій державі такі листи не з’являються без «благословення» зверху, це дозволяє стверджувати, що держава різко взяла курс на конфронтацію з неугодними конфесіями.

Нав’язування російського сценарію одержавленої церкви небезпечне в країні, де свобода релігійних переконань і традиції боротьби за віру існують протягом багатьох століть. Це може поглибити вигідні лише Росії процеси розмежування українців за релігійною та іншими ознаками.

Вочевидь, настав час усім релігійним організаціям в Україні дати гідну відповідь намаганням влади заборонити одну з церков. Ініціювання міжконфесійної наради і прийняття на ній відповідних заяв на підтримку УГКЦ може повернути владу в русло адекватного спілкування з церквою. Водночас відсутність єдиної позиції небезпечна нав’язуванням провідної ролі Російської православної церкви, яка вважає територію України споконвічно своєю і нічим не гребує в намаганні утвердитися в нашій державі.

Українська Народна Партія заявляє про свою підтримку УГКЦ і всіма доступними засобами сприятиме поверненню спілкування влади і релігійних організацій до партнерського й рівноправного рівня.

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image