У ЛУГАНСЬКУ хочуть організувати курси української мови

Мовне питання в Україні політично вмотивоване, а українська мова є дуже важливою складовою в розбудові державності в Україні. На цьому наголошувалося під час засідання «круглого столу» в Луганську, участь у якому взяли представники обласної організації Української народної партії.

Згідно з переписом 1959 року в Луганській області україномовні мешканці переважали російськомовних, а Слов'яносербський повіт заснували черкащани. Такі дані навів професор Луганського національного університету імені Т. Шевченка Олексій НЕЖИВИЙ, назвавши яскравими прикладами «глибоких українських коренів» усесвітньовідомих літераторів-східняків Володимира СОСЮРУ та Івана СВІТЛИЧНОГО. Із знищенням україномовних шкіл, на думку професора, на Луганщині розпочалася духовна криза.

Учасники засідання одностайно підтримали пропозицію про створення на базі громадської організації «Просвіта» курсів української мови для всіх охочих, а також мають намір звернутися до глави держави з вимогою не підписувати ухвалений парламентом закон про мови.

Луганська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image