У Миколаєві може з’явитися вулиця «Героїв 79-ої бригади»

Миколаївська міська влада позитивно відреагувала на ініціативу Миколаївської обласної організації Української Народної Партії щодо перейменування однієї з вулиць міста на честь бійців миколаївської 79-ої окремої аеромобільної бригади. У зверненні голови обласної організації УНП Олексія Мірошниченка пропонувалося змінити назву вулиці Карла Лібкнехта на «Героїв 79-ої бригади», оскільки один з засновників комуністичної партії Німеччини К. Лібкнехт «не має жодного відношення до історії Миколаєва».

У відповіді виконкому Миколаївської міської ради за підписом заступника міського голови Маргарити Сапожнікової йдеться про те, що «сама ідея відзначення в м. Миколаєві героїзму миколаївських воїнів-десантників, проявленого під час подій, що тривають на Сході України, безумовно, заслуговує на увагу». Разом із тим, зазначається, що «будь-яке перейменування вулиць і провулків тягне певні незручності для громадян, під час підтвердження, або переоформлення права власності на нерухоме майно, що викликає негативне ставлення до перейменування вулиць зі сторони мешканців», та пропонується «спільно організувати та провести громадське обговорення стосовно можливої зміни існуючої назви вулиці імені Карла Лібкнехта або вулиці якнайближче розташованої до місця постійної дислокації військового формування, чи однієї з вулиць міста, назви яких дублюються, на вулицю Героїв 79-ї бригади».

Олексій Мірошниченко підтвердив, що обласна організація УНП готова взяти участь у організації громадських слухань, а також підкреслив, що незважаючи на певні незручності все-таки варто прикласти зусиль, щоб з карти Миколаєва зникли назви, що безпосередньо пов’язані із прославлянням тоталітарного минулого та його діячів.

За його словами, самі радянські вожді не дуже роздумували і зволікали під час перейменування вулиць і міст, розтиражувавши у кожному місті і селі свої «лєніна», «радянські», «дзержинського», «кірова» та інші. І це не просто назви на ім’я радянських діячів, будь-який українець, якщо звернеться до минулого своєї родини, дізнається про своїх родичів, загиблих від дій цих «видатних діячів» та їхніх поплічників, і збереження цих назв – зрада пам’яті наших предків, що тисячами гинули від «продразвєрсток», «чисток», голодоморів, та репресій. Ці назви – як сліди від кайдан, що продовжують залишатися на тілі нашої країни, і нашого міста.

Я вважаю, що в історії нашого міста багато особистостей, більш гідних того, аби про них пам'ятали ми і наші діти, ніж ті же Лібкнехт, Ленін, Дзержинський чи інші фігури комуністичного іконостасу, – зазначив Олексій Мірошниченко.

Ми позитивно оцінюємо те, що місцева влада нарешті визнала необхідність повернення «Радянській» її історичної назви «Соборна», чого ми добивалися роками. Та продовжуємо відстоювати те, що центральні вулиці Миколаєва повинні з Жовтневого проспекту та «проспекту Леніна» перетворитися на Вітовтскій проспект та «бульвар Аркаса»; вулиця Чкалова, що завершується біля зоопарку – на бульвар Леонтовича, який його заснував; вулиця Паризької Комуни, де розташований Аграрний університет – на вулицю академіка Олександра Янати — миколаївця, видатного українського ботаніка і аграрія, одного із засновників Національної академії аграрних наук. На карті Миколаєва мають з'явитися імена адміралів Жана де Траверсе, Богдана фон Глазенапа, Михайла Манганарі та Олексія Грейга, учасника визвольного руху на початку ХХ ст. полковника Армії УНР Костянтина Вротновського-Сивошапки, видатного дослідника Арктики Георгія Брусилова, що став прообразом капітана Татаринова в «Двох капітанів» В. Каверіна, ректора Михайла Александрова, інженера Володимира Костенка, видатних уродженців Миколаївщини Скаржинського, Ерделі, Черкасенка, Глазового, Кібрика і багатьох інших.

Щодо ж наших хлопців – бійців миколаївської 79-ої окремої аеромобільної бригади, які «ціною власного життя захищають нашу країну, місто, нас, наших батьків і дітей від загарбників», то думаю, що їхній подвиг, і тих, хто повернувся живими, і тих, хто загинув, – заслуговує на вічну шану миколаївців. І не думаю, що місцеві жителі будуть заперечувати проти назви «Героїв 79-ої бригади», – підсумував Олексій Мірошниченко.

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image