На День Конституції у Херсоні створено комітет захисту мови

На Херсонщині, за ініціативи  обласної організації Української Народної Партії (УНП) продовжується акція «Захистимо українську мову — збережемо державу зі збору підписів громадян під вимогою зняти з розгляду законопроект «Про засади державної мовної політики», як такий, що розколює українське суспільство.

Херсонці  охоче підписуються під мовною петицією і отримують від організаторів символічну нагороду  – синьо-жовту стрічку. Збір підписів відбувається біля наметів, в офісі обласної організації та безпосередньо по домівках. Ось і сьогодні тривав збір підписів підчас святкування Дня Конституції.  Захід за участю демократичних сил Херсонщини, в тому числі УНП, НРУ, КУН, Батьківщина, Українська платформа «Собор», Свобода, Фронт Змін відбувся біля погруддя Тараса Шевченка. Учасники заходу однодушно підтримали ідею створення комітету захисту української мови і домовились про проведення спільної акції-мітингу напередодні розгляду законопроекту про засади державної мовної політики.

 

За попередніми підрахунками, під час збору підписів в Херсоні, УНП назбирала близько тисячі волевиявлень. Окрім цього,  синьо-жовті стрічки, на знак підтримки єдиної держаної мови, почепили й мешканці: Цюрупинська, Скадовська, Каланчака, Берислава, Білозерки, Геніческа.

В цілому акція проходить спокійно і зрозумінням, але бувають інші дзвоники по телефону з запитаннями: «Зачем вы проводите эту акцію. Мы говорили и будем говорить по-русски».  Активісти УНП проводять  роз’яснення щодо мети збору підписів, оскільки побутує  думка, що ніби заборонятимуть в Україні спілкуватися іншими мовами. Учасники акції пояснюють  позицію УНП та позицію ініціаторів законопроекту, які прагнуть до остаточної русифікації  південної та східної України.

Не допускати порушення  чинної Конституції України в частині права українців на власну мову  вимагали сьогодні в Херсоні  і учасники заходу до  Дня Конституції.

Херсонська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image