ДЖОДЖИК: «Жертви операції «Вісла» мають отримати компенсацію від урядів Польщі та Росії»

«Уряд Польщі та Російської Федерації, як правонаступники Польської Народної Республіки та Радянського Союзу, повинні виплатити грошову компенсацію жертвам та нащадкам жертв сумнозвісної операції «Вісла» – акту геноциду українського народу, спланованого спецслужбами комуністичної Польщі та СРСР», – переконаний народний депутат, заступник голови Української народної партії Ярослав ДЖОДЖИК.

Так політик прокоментував доручення Президента України провести заходи до 65-ої річниці примусового переселення етнічних українців із південно-східних регіонів Польщі під час операції «Вісла». За словами ДЖОДЖИКА, «Україна має докласти максимум зусиль, щоб операція «Вісла» була визнана актом геноциду на міжнародному рівні».

«У 1944 між урядами СРСР і Польщі було підписано «Угоду про взаємний обмін населенням у прикордонних районах» – перше виселення українців зі споконвічних українських земель, котре передувало «Операції Вісла»», – нагадав політик. Додавши, що хоча переселення мало бути добровільним насправді «воно проводилося примусово та із застосуванням військової сили».

Нардеп підкреслив, що «для збільшення масштабів переселення польські адміністративні органи вдавалися до позбавлення прав українців на землю, ліквідації українських шкіл, культурно-освітніх установ, церков».

«Такі дії щодо українського населення Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини, відповідно до Конвенції ООН «Про попередження злочинів геноциду і покарання за нього», підпадає під визначення геноциду», – наголосив ДЖОДЖИК, додавши, що «постраждалі від цієї варварської операції мають всі права на отримання компенсації».

Політик констатував, що «нащадки переселенців з Польщі, в тому числі й жертви «операції Вісла», які все таки залишали західну Польщу і переселилися в Україну, становлять сьогодні значну частину населення Західної України, добре знають про походження й спосіб виселення своїх батьків».

«Відзначення 65 років «Операції Вісла» в Україні не має обмежитися виключно вшанування пам’яті постраждалих, а повинно стати початком процесу засудження цього акту геноциду українців на міжнародному рівні»,— підсумував Ярослав ДЖОДЖИК.

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image