ЧЕРНІГІВ. Могила героя опинилася поза переліком місць для офіційного вшанування

22 липня, у день 70-х роковин від дня розстрілу гітлерівськими окупантами Героя Радянського Союзу Панаса КУЛИКА, який похований у Чернігові в братській могилі на старому цвинтарі, пам’ять воїна навряд чи належним чином пошанують представники влади. На це звертає увагу заступник голови Чернігівської обласної організації Української народної партії Сергій СОЛОМАХА.

За його словами, група братських могил на старому Руському кладовищі не потрапила до переліку братських могил та місць поховання загиблих воїнів і мирних жителів часів Великої Вітчизняної війни, які  розпорядженням голови Новозаводської районної ради № 46-р від 29 травня 2009 року визначено для вшанування пам’яті і за якими для організації покладання вінків і квітів та утримання в належному стані закріпили підприємства та установи.

У 1959 році в цих братських могилах тоді ще діючого кладовища урочисто перепоховали останки близько 3000 людей, офіційно оголосивши, що це – жертви гітлерівського терору. Проте Сергій СОЛОМАХА дізнався від старожилів, що в цих же могилах можуть бути поховані і жертви сталінського терору, і саме ці поховання чомусь не значаться в переліку для офіційного покладання квітів.

«Натомість прізвище героя радянсько-фінської війни КУЛИКА вказане першим на зовсім іншій братській могилі на цьому ж цвинтарі, де поховано 280 воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Другої світової війни в боях за Чернігів,— розповідає представник УНП.— Більше того, щороку вінки з синьо-жовтими стрічками від «закріплених» підприємств покладають до братської могили з написом «Вічна слава борцям за владу рад», у якій поховані бійці Червоної Армії, що загинули в боях з денікінцями у листопаді 1919 року. Вона розташована майже поряд із забутим похованням майже 3 тисяч наших співвітчизників і Героя Радянського Союзу П. Кулика».

Довідково. КУЛИК Панас Трохимович – стрілець 27-го стрілецького полку 7-ї стрілецької дивізії 7-ої армії Північно-Західного фронту. Народився в 1910 році в селі Новий Глибів Козелецького району Чернігівської області в селянській родині. Брав участь у поході радянських військ у Західну Україну 1939 року. Учасник радянсько-фінської війни 1939–40 років.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 21 березня 1940 року «за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з фінською білогвардійщиною і проявлені при цьому відвагу і геройство» йому присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка».

У роки Великої Вітчизняної війни КУЛИК був залишений для підпільної роботи на тимчасово окупованій території Чернігівської області. У 1942 році

Чернігівська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image