Чернігів: дайош підвищення тарифів… і ОСББ

23 листопада 2011 року в Чернігові за ініціативи комітету з питань житлового-комунального господарства Громадської ради при облдержадміністрації відбувся круглий стіл «Проблеми житлово-комунальної сфери і тарифоутворення».

Його  учасники під головуванням голови Громадської  ради Світлани Пасталиці спробували з'ясувати, що треба зробити для сприяння створення об'єднань співвласникам багатоквартирних будинків (ОСББ).

Заступник начальника головного управління ЖКГ  облдержадміністрації В. Сальніков, начальник управління ЖКГ міської ради В. Кривенко, начальник КП «Новозаводське» Б. Мурач на інші посадовці проінформували громадськість про напрямки роботи органів влади щодо співраці з керівниками ОСББ, яких налічується зараз в м. Чернігові – 29, м. Ніжині – 44, в області – 216, та заплановане підвищення тарифів з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Чернігові.

Як  запевнили посадовці, вони не перший рік намагаються переконати населення області в необхідності створення об'єднань шляхом інформаційної кампанії в ЗМІ. Однак, наприклад, в Чернігові на 1700 існуючих багатоквартирних будинків створено лише 29 ОСББ.

Як  переконують громадськість керівники  ЖКГ, саме об'єднання власників квартир  може стати одним з факторів здешевлення  житлово-комунальних послуг, що начебто  дає можливість громадянам самим  вибирати обсяг послуг і платити  з них.

Від імені учасників «круглого столу» було запропоновано Координаційну раду з питань створення та діяльності ОСББ в Чернігівській області за аналогією структури, яка вже діє в Києві.

Дивно, чому досі самі представники ОСББ не створили власних об’єднань ні в містах, ні в області для захисту своїх прав і координації дій, а діють «в ручному» режимі у стосунках з владою.

Обговорення проекту рішення виконавчого  комітету Чернігівської міської ради «Про послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» викликало більше запитань, ніж дало відповідей.

Судіть  самі. 28 жовтня на офіційному веб-порталі  Чернігівської міськради оприлюднено  проект рішення виконкому міськради  щодо підвищення з 1 січня 2012 року квартплати від 40 до 62 відсотків залежно від типу будинків і обсягу послуг, що надаються.

Крім  того, вводиться тариф на періодичні повірки, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку води, демонтаж, транспортування та монтаж після повірки у розмірі 119,09 грн. за один лічильник.

Представники  профільних управлінь та служб міської  ради відстоювали позицію, що підвищенню тарифів немає альтернативи, бо в останній раз тарифи підвищувалися 1 січня 2009 року. Обгрунтовання позиції посадовців фактично базувалося на тому, що людям є чим платити. За цей час мінімальна заробітна плата збільшилася на 62,8% (з 605 до 985 грн.), а середня зарплата по Чернігівській області на 60,4%, з 1257 грн. у січні 2009 року до 2016 грн. у жовтні 2011 року. При цьому офіційне зростання індексу інфляції споживчих цін за цей період становило 27,7 відсотка?

Схоже ми є свідками того, як чиновники і керівники ЖРЕДів вкотре намагаються підігнати під вигідні для їх особистого добробуту тарифи, а відповідальність перекласти на самих громадян, яких намагаються «об’єднати» у так звані ОСББ ?

Чернігівська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image