Змінити ситуацію до снаги середньому класу. Інтерв'ю з Юрієм Костенком в авторській програмі «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка. ВІДЕО

Головною політичною проблемою сьогодення є засилля у Верховній Раді представників інтересів олігархів.

Про це голова УНП Юрій Костенко, народний депутат України I–IV, VI скликань, міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (1992–1998 роки) розповів у програмі «Конституційна кухня» з Геннадієм Друзенком.

Політик зазначає, що народні депутати зараз виконують роль найманців великого капіталу замість того, щоб представляти інтереси українського народу. Парламент перетворився у механізм голосування за певні дивіденди, які він отримує незаконним шляхом.

Лідер УНП вважає, це стало можливим через те, що в незалежній Україні тривалий час не було демократичного закону про партії, який би спрямовував їх у річище демократичної практики. Лідери новостворених партій бачили перед собою лише Компартію. А там було все зрозуміло – генсекретар, який майже одноосібно керував і все вирішував. Тому замість демократичних партій з'явились партії лідерів.

Закон про політичні партії з'явився аж у квітні 2001 року. Але навіть у новому законі не було дуже важливих засадничих норм. Зокрема, не було вказано про джерела фінансування партій, які внески і хто має платити, а це базові засади, наголошує Юрій Костенко. Тому сьогодні олігархи легко керують партіями – через внески, а точніше, через купівлю партії. Відтак, в парламент почали заходити представники великого капіталу.

Наявність своєї політичної сили у парламенті та наявність засобів масової інформації, які спрямовують на виборах руку виборця в урну – це дві ноги олігархократії, яка нині сформувалась в Україні, наголошує Юрій Костенко. Утім, на думку політика, сьогодні ключові рішення в державі визначає навіть не великий капітал, а кланова олігархія. Цей клан складається, умовно кажучи, з п'яти найпотужніших осіб, які й визначають політику держави – її головні інтереси, напрями та кошти. Монополія – це їхнє основне джерело надприбутків.

Олігархи отримують найбільший зиск, наживаючись майже за безцінь на природних багатствах України (земля, надра, ліси), які є власністю українського народу. Так не має бути. Настав час виходити із замкненого кола популізму, в якому Україна знаходиться вже 30 років. Потрібно виходити з тієї привабливої олігархічної картинки, за яку голосують виборці, і за якою знову йде розчарування, наголошує лідер УНП Юрій Костенко.

Змінити ситуацію до снаги середньому класу, який вже має певний капітал і певні можливості. Він має об'єднатись в правоцентристську силу, яка буде здатна змести олігархократію за одні вибори.

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image