Юрій Костенко в інтерв’ю «Радіо Свобода»: те, що сьогодні робить російська армія на Чорнобильській та Запорізькій АЕС – це ядерний тероризм

«Так, це вперше, це – прецедент, коли діючу атомну станцію атакують війська. Це безпрецедентне рішення Путіна атакувати ядерний енергетичний об’єкт», – наголошує в інтерв’ю Радіо Свобода міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України у 1992–1998 роках, лідер УНП Юрій Костенко.

«Те, що сьогодні робить російська армія на Чорнобильській та Запорізькій АЕС – це ядерний тероризм. А міжнародне право вимагає від усіх країн протидіяти ядерному тероризму. Тому Україна має не просити зараз у НАТО закриття неба, а вимагати цього! Це був би захист України і цілої Європи від міжнародного ядерного тероризму. Треба зупинити ядерний тероризм Путіна» – додає Костенко.

В інтерв’ю Юрій Костенко попереджає про небезпеку не лише для Запорізької АЕС чи Чорнобиля, але й інших станцій.

«Південно-Українська АЕС поруч, туди вже йдуть війська – бо вже ж в Миколаєві точаться бої, а від Миколаєва до Південно-Української АЕС не так далеко. Рівненська АЕС також – там бомбардування неподалік. Ну, і Хмельницька АЕС – в тому регіоні безпекова ситуація також погіршується», – каже Костенко.

Він додає: «Путін фактично починає світову ядерну війну. Це не просто ядерний шантаж – це вже реальна загроза, яка може вибухнути в будь-який момент».

Довідково.

Юрій Костенко – заступник голови тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування причин Чорнобильської аварії (1991 рік), голова Спеціальної робочої групи з підготовки до ратифікації Договору СТАРТ-1 (1992–1994 роки), перший керівник української урядової делегації на переговорах з Російською Федерацією у Москві щодо ядерного роззброєння (1992–1993 роки), міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (1992–1998 роки), народний депутат України I–IV, VI скликань (1990–2012 роки), автор книги «Історія ядерного роззброєння України» (англійський переклад «Ukraine's Nuclear Disarmament: A History» виданий Гарвардським університетом у 2020 році).

Юрій Костенко, Повномасштабна російсько-українська війна, Ядерний тероризм, ЧАЕС, ЗАЕС, #NoFlyZone

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image