Ядерний тероризм путіна перетворює світ у ядерного заручника, – Юрій Костенко в ефірі телеканалу «1+1». ВІДЕО

«Якщо світ не зупинить ядерний тероризм путіна, це перетвориться на ядерну війну. Це світове божевілля. Мене дивує позиція МАГАТЕ (International Atomic Energy Agency (IAEA)): воно повинно офіційно звернутися до усіх ядерних країн світу з вимогою закрити небо над АЕС від ядерного тероризму!»наголошує сьогодні під час відеовключення у передачі «Сніданок. Онлайн» телеканалу «1+1» міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України у 1992–1998 роках, лідер УНП Юрій Костенко.

«Те, що може відбутися на Чорнобильській АЕС, уже відбулося в колишньому СРСР у 1957 році, де на військовому підприємстві відбулася радіаційна аварія із високоактивними відходами (Киштимська аварія). Був вибух і було викинуто у повітря приблизно 20 млн кюрі активності. У Чорнобилі у 1986 році було викинуто приблизно у 20 разів більше. Радіоактивна хмара тоді, у 1957 році, піднялася на висоту майже 2 км і була рознесена на площу, де проживало 300 тисяч людей. Але це була Тайга. Україна має набагато більшу щільність населення і тому передбачати, куди піде радіоактивна хмара у разі такої радіаційної аварії, дуже важко» – фахово пояснює політик з багаторічним науковим досвідом.

Він акцентує особливу увагу світової громадськості та високопоставлених політиків на тому, що відсутність зараз охолодження відстійників відпрацьованих ТВЕЛів на ЧАЕС через її знеструмлення, внаслідок ворожих дій російських окупаційних військ, приведе до точно такого ж сценарію радіоактивного вибуху, який був під час Киштимської аварії у 1957 році. Відтак, цю ситуацію потрібно негайно вирішити шляхом переговорів Байдена з путіним.

«Зважаючи на всю серйозність ситуації, світ повинен зробити усе можливе, щоб відновити електропостачання ЧАЕС і повернути Україні контроль над нею та Запорізькою АЕС, захопленою російськими ядерними терористами!» – додає у своєму терміновому зверненні лідер УНП.

Довідково.

Юрій Костенко – заступник голови тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування причин Чорнобильської аварії (1991 рік), голова Спеціальної робочої групи з підготовки до ратифікації Договору СТАРТ-1 (1992–1994 роки), перший керівник української урядової делегації на переговорах з Російською Федерацією у Москві щодо ядерного роззброєння (1992–1993 роки), міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (1992–1998 роки), народний депутат України I–IV, VI скликань (1990–2012 роки), автор книги «Історія ядерного роззброєння України» (англійський переклад «Ukraine's Nuclear Disarmament: A History» виданий Гарвардським університетом у 2020 році).

https://www.youtube.com/watch?v=pN4KP7Nz3-g

Юрій Костенко, Повномасштабна російсько-українська війна, Ядерний тероризм, ЧАЕС, ЗАЕС, #NoFlyZone

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image