росія вже почала ядерну війну в Україні із захоплення Чорнобильської і Запорізької АЕС, – Юрій Костенко в етері передачі «Свобода LIVE» на «Радіо Свобода». ВІДЕО

Щодо нещодавніх ядерних погроз росії перший керівник української урядової делегації на переговорах з Російською Федерацією у Москві щодо ядерного роззброєння (1992–1993 роки), ексміністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (1992–1998 роки), лідер УНП Юрій Костенко надав власні коментарі 26 квітня 2022 року в етері передачі «Свобода LIVE» на «Радіо Свобода».

Ядерна катастрофа може бути досягнута не лише вибухом ядерної боєголовки, але і вибухом ядерно-енергетичного блоку. І те, що росія демонструє спеціальними «прильотами» над Хмельницькою та Запорізькою АЕС – це і є той можливий сценарій ядерної війни до якого, на жаль, ніхто не готується – ні в Україні, ні на Заході.

Якщо дійде до ядерної складової, то росія не застосовуватиме ні тактичну, ні стратегічну ядерну зброю. Адже усвідомлює, чим це для неї закінчиться. А от щодо «випадкового» бомбардування українських АЕС з катастрофічними наслідками, насамперед, для України, на це росія може піти.

І тут я хотів би наголосити на тому, якою має бути реакція з боку української влади і наших західних партнерів на можливість подібних дій. Щодо української влади – тут варто вустами МЗС України звернути увагу на те, що погрози Лаврова і росії щодо використання ядерної зброї масового знищення, насамперед, бомбардуваннями українських ядерних енергетичних блоків, можуть мати катастрофічні наслідки. І отримають від України адекватну відповідь.

Нагадаю, що на території України є 5 атомних станцій і 15 діючих енергоблоків. За сумарною потужністю вони посідають 5-те місце у Європі і 10-те у світі. Відтак, якщо допустити бомбардування росією українських ядерних енергетичних установок, то це може бути колосальний ядерних вибух.

Сьогодні керівництво України, і я особливо на цьому наголошую, повинно попередити росію, що не тільки росія може завдати удари по українських АЕС, але й Україна може відповідні удари по російських АЕС. Нагадаю, що найближчою до України є Курська АЕС, яка не має необхідного захисту від бомб. Відтак, її можна розбомбити навіть нашими «Точка-У».

Тому на будь-яку погрозу і агресію з боку росії щодо українських АЕС керівництво України і Збройних Сил України повинні чітко заявити, що відповідь буде негайною і адекватною. В такий спосіб повинні розглядатись всі сценарії ядерної війни, яка вже почалась. На жаль, західні країни ще цього не усвідомили. Вони бояться лише нападу стратегічної зброї.

Однак, ядерну війну росія розпочала із захоплення Чорнобильської і Запорізької АЕС. Питання зараз в тому, як мінімізувати ці наслідки для світу, Європи і України. Цим зараз має займатись і МЗС України, і Рада нацбезпеки України і весь демократичний західний світ.

Довідково.

Юрій Костенко – заступник голови тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування причин Чорнобильської аварії (1991 рік), голова Спеціальної робочої групи з підготовки до ратифікації Договору СТАРТ-1 (1992–1994 роки), перший керівник української урядової делегації на переговорах з Російською Федерацією у Москві щодо ядерного роззброєння (1992–1993 роки), міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (1992–1998 роки), народний депутат України I–IV, VI скликань (1990–2012 роки), автор книги «Історія ядерного роззброєння України» (англійський переклад «Ukraine's Nuclear Disarmament: A History» виданий Гарвардським університетом у 2020 році).

https://www.youtube.com/watch?v=WDlcqw3wFPY

Юрій Костенко, Повномасштабна російсько-українська війна, Ядерний тероризм, ЧАЕС, ЗАЕС, АЕС, ХАЕС, Ядерна війна, КАЕС

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image