На Рівненщині прокуратура «взялась» за міську раду, яка підтримала Євромайдан

Дубровиця -  колишня столиця графства на історичній Пінщині (частина Берестейщини), на заході Полісся. Нині цей районний центр на Рівненщині із населенням близько 10 тисяч. Під час німецької окупації в місті діяли підпільні групи ОУН-УПА. Відомо, що духовні потреби УПА «Поліська Січ», ще у 1941 році забезпечував Дубровицький священник отець Михайло Семенюк.

Родом з Дубровиці і французький фізик єврейського походження Жорж Шарпак, який є лауреатом Нобелівської премії з фізики. Та й він, будучи 19-річним, вступив у Франції до Руху Опору проти нацистів.

Тож Дубровиця славиться сильними духом і волею громадянами. Вочевидь, генетично це передалось і сучасному поколінню. Місцеві мешканці кілька років тому за міського голову обрали собі патріотичного керманича — члена Української Народної Партії Адама Кузьмича. Народ довірив йому представляти громаду. І на місцеву владу серйозних нарікань у людей не було.

З грудня 2013-го міська рада зібралися на позачергове засідання. Ухвалили рішення: затвердили заяву, та доручили одному з відділів довести її до відома мешканців Дубровиці.

У заяві міститься оцінка подій 30 листопада на Майдані Незалежності і ситуації, що склалася після кривавого побоїща. Депутати вимагають притягнути до відповідальності тих, хто віддавав та виконував злочинний наказ про побиття людей; також у заяві є вимога відставки Президента й уряду та позачергових виборів до Верховної Ради. Текст заяви готували члени Української Народної Партії міський голова Адам Кузьмич та секретар міської ради Віталій Андрусенко. Депутати заяву підтримали, висловлюючи позицію переважної більшості своїх виборців.

Така відверта заява, вочевидь, не усім до вподоби. 12 грудня 2013 року Дубровицька міська рада отримала від районної прокуратури позовну заяву за підписом прокурора району старшого радника юстиції Василя Ткачука. Заява спрямована до Рівненського окружного адміністративного суду. Виявилось, прокуратура вимагає визнати протиправним і скасувати рішення № 773 позачергової сесії ради, що відбулася 3 грудня 2013 року.

І ось прокуратура надсилає адміністративний позов, оскільки на неї «покладено представництво інтересів держави». Як вважає прокуратура, «приймаючи оскаржуване рішення рада вирішила питання, які перебувають за межами наданих законодавством повноважень місцевого значення».

Кілька разів у тексті позову  цитуються статті Конституції України, які надають право територіальній громаді самостійно вирішувати питання лише місцевого значення, а депутатам – лише з питань, пов’язаних з депутатською діяльністю. Коротко кажучи, прокуратура висловилася в контексті «не лізьте не в своє діло», причому черговий раз прикриваючись інтересами держави.

Проте держава – це не Президент і уряд, а український народ, інтереси якого в радах місцевого рівня представляють депутати. І намагатися змусити місцеві ради мовчати  через прокуратуру ганебно й цинічно.  Звісно, багато кому в області може не подобатися тверда й послідовна позиція керівників Дубровиці, членів УНП А. Кузьмича та В. Андрусенка.

У місті вже з перших днів розгортання Євромайдану майорів поруч з державним прапор Європейського Союзу (рішення про це оперативно було прийнято виконкомом), заяву з приводу подій 30 листопада дубровичани прийняли одними з перших в області. Проте тиск прокуратури і її дії, спрямовані не на захист державних інтересів, а на захист окремих владних мужів і їх політичного майбутнього, неприпустимі й цинічні. Та навіть у разі прийняття судом рішення на користь прокуратури міська рада Дубровиці працюватиме й надалі в руслі захисту національних інтересів.

Прокуратура говорить про те, що міська рада вирішила питання, які не в її компетенції. Хочеться нагадати, що депутати лише висловили позицію своєї територіальної громади, але, на жаль, не відправили у відставку ні Януковича, ні Азарова. Якщо прокуратура вважає, що згідно рішення сесії Дубровицької міської ради ці питання вирішені – це був би нечуваний, хоч і дуже приємний для України прецедент.

На жаль, навіть у такий критичний для країни час знаходяться і недруги у своєму таборі. Ті, хто б'є по своїм і оголошує війну союзникам. Зокрема, керівництво Дубровицької партії «Батьківщини» найбільшими ворогами бачить саме Кузьмича і Андрусенка. Навіть мітинг скликаний нібито на підтримку євроінтеграції (вже після всіх заяв міської ради), пройшов у руслі ганьблення керівників міста за підвищення тарифів. У той час, коли районна сесія взагалі з політичних питань не скликалася, жодних претензій ні до голови ради, ні до голови адміністрації  (обоє «регіонали») у «Батьківщини» немає. А от голосувати на майдані  за недовіру міському голові – розуму вистачило.

Так що, поки політична доцільність в плані підготовки до майбутніх виборів буде переважати над здоровим глуздом, антиукраїнські партії зможуть перемагати навіть у патріотичній Дубровиці.

Новини з областей, Рівненська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image