КОСТЕНКО вважає, що високозбагаченим ураном та ядерною зброєю треба було розпорядитися з вигодою для держави

«Головне, щоб США і Росія сприяли продовженню наукових ядерних досліджень в Харківському фізтеху»,— заявив народний депутат України, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. За його словами, «якщо за відсутності грошей не буде побудовано нової установки, то Україна лише втратить високозбагачений уран без будь-яких компенсацій». На його думку, «попередня практика вивезення ядерної зброї в трикутнику співпраці США-Росія-Україна призвела до багатомільярдних збитків». Так політик прокоментував заяву МЗС, що 22 березня Україна у повному обсязі виконала свої зобов’язання, забезпечивши вивезення до РФ за сприяння США та МАГАТЕ останньої партії високозбагачених ядерних матеріалів з Харківського фізико-технічного інституту.

«І ядерним озброєнням, і високозбагаченим ураном треба було розпоряджатися так, аби українська держава отримала від цього максимальну  вигоду, а не суцільні проблеми»,— вважає політик. КОСТЕНКО навів приклад Північної Кореї, яка «за зупинення своєї військової ядерної програми отримає від США преференції та економічні компенсації». Він нагадав, що «Україна, яка мала третій в світі ядерний потенціал, навіть не отримала слів подяки за зниження рівня ядерного протистояння у світі». На думку політика, «європейські країни не виконали свої політичні зобов’язання, і після вивезення ядерної зброї жодна європейська країна не підтримала Україну у політичному протистоянні з Росією». Він нагадав, що «Україна отримала тему Севастополя, Тузли, незавершений переговорний  процес по українсько-російських державних кордонах, блокування ПДЧ в НАТО Францією та Німеччиною у 2008 році тощо».

За словами КОСТЕНКА, який очолював переговорний процес під час ядерного  роззброєння,  він «пропонував іншу концепцію, яка так і не була прийнята». За його словами, «вивезення до Росії високозбагаченого урану і плутонію мало відбуватися по мірі вичерпання гарантійних термінів придатності ядерних боєголовок в Україні». «Мою ідею не було прийнято, а всі боєзаряди було вивезено до 1996 року»,— коментує ситуацію політик. За його словами, «в результаті Україна отримала лише часткову компенсацію у вигляді ядерного палива для АЕС за стратегічні боєголовки і практично нічого не отримала за тактичну ядерну зброю, яку Росія вивезла раніше».

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image