Юрій Костенко: «Заяви Мохника — популізм, а не серйозна політика»

Діяльність міністра екології Андрія Мохника за три місяці ніяк не відобразилась на стані природи. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів екс-міністр охорони навколишнього природного середовища Юрій Костенко, коментуючи діяльність міністерства і міністра екології.

«За попереднього уряду і міністра відомство здебільшого займалося продажем ліцензій. Стало корумпованим. Думаю, за сто днів Мохнику не вдалося це змінити. Якщо говорити про його заяви, то це здебільшого популізм, притаманний „Свободі“, а не серйозна політика. Мохник говорив, що при видобутку сланцевого газу відбувається забруднення підземних вод. Проте від закинутої чи зупиненої шахти підземні води забруднюються ще більше. Тому, перш, ніж робити якісь заяви, Мохнику треба було хоч трошки ознайомитись з даними екологічних збитків від видобутку сланцевого газу в порівняні з іншими. Для мене це не фахова, чисто політизована заява. „Свобода“ боролася проти видобутку сланцевого газу, оскільки це енергетична залежність від Росії. Усі екологічні біди „Свобода“ відпрацьовує, перепрошую, язиком»,— розповів він.

Екс-міністр зазначив, що варто замінити Мохника.

«Далі процес треба вести в напрямку повного перезавантаження влади. Президента обрали — прекрасно. Але цього не достатньо. Восени треба вибори до Верховної Ради та до всіх органів місцевого самоврядування на новій партійній основі. І починати серйозні реформи. Тим більше, що Захід буде їх вимагати. Бо тільки під ці реформи Україна зможе отримувати кредитування»,— додав Костенко.

Він назвав подальшу головну задачу міністерства екології: «Головне завдання — це впроваджувати в державну політику принципи сталого розвитку. Це коли ти своєю діяльністю не забираєш у наступних поколінь можливість мати чисте повітря, воду і землю. Втілювати цю програму потрібно щоденною роботою. Вона полягає в тому, що кожне рішення уряду і Верховної Ради, маю на увазі закони, не повинні суперечити цій стратегії».
Зазначимо, що 6-го червня минає сто днів роботи уряду Арсенія Яценюка. Пріоритетом роботи міністерства Мохник називав призупинення будівництва малих гідроелектростанцій на гірських річках Карпат, якщо там будуть порушення. Також захист природи при видобутку сланцевого газу.

http://gazeta.ua/articles/politics/_zayavi-mohnika-populizm-a-ne-serjozna-politika-eksministr-pro-minekologiyi/562131

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image