Юрій Костенко: «У Порошенка є шанс не наступити на традиційні для українських політичних лідерів граблі»

Проблема української влади — її безідейність та ставка на особисту відданість вождю.

Попередні 4 роки всі владні інстанції опановувала навіть не Донецька область, а Єнакієвський район. Жартували навіть, що вже двірників єнакіївських не вистачало, щоб забезпечити всі кадрові потреби державного управління. Янукович робив свою особисту партію влади. Але йшли туди люди за посадами, а не за ідейними уподобаннями. І тому «Партія регіонів» була не ідеологічна партія, а команда, збудувана за принципом відданості  Януковичу. Так самона особистих симпатіях багато в чому – формувалися «Батьківщина» і «Наша Україна».

Багато представників цих партій уже перебігли в «клуб прихильників» Петра Порошенка, попри те, що вчора його критикували. Це традиційна, на превеликий жаль, хиба української політики — ті, хто бігає від партії до партії, від однієї політичної  ідеології до іншої, не зникають із української політики. Тому Порошенку обовязково треба проводити парламентські вибори, щоб відділити від декларованої ним нової європейської політики все оте політичне сміття.

Партія повинна завжди орієнтуватися не на лідера, а на політичну ідеологію. Ідеологія – це чітке формулювання суспільно значимої мети, програми, врешті, прозорість політичних кроків. У Європі не голосують персонально за Меркель або за Оланда. Там виборець більше орієнтується на ідеологію, тому голосують за право-центристів, за ліво-центристів, за зелених, за лібералів, за християн — за ідею. Соціально значущу ідею, за якою стоять симпатії виборців. У нас голосують за Петра, за Віктора, за Юлю, а не за ідею. Маємо переступити цей рубіж.

Плюс Порошенка в тому, що він змушений буде опиратися на значно ширший політичний спектр у своїй діяльності, ніж його попередники. За своєю позицією він класичний право-либерал. Його підтримка ідеологічними союзниками у владних коридорах може бути набагато ширшою. Думаю, що Порошенко, маючи великий політичний досвід, врахує помилки, яких припустилися його попередники.

Саме тому парламентські вибори восени мають відбутися на широкій ідеологічній основі, а не так званих лідерських проектах. Для цього треба внести відповідні зміни у Закон про вибори та Закон про політичні партії. Треба знизити прохідний бар’єр до 3%. І це одразу розширить можливості ідеологічних партій пройти до ВР. Політика, врешті-решт,  має стати ареною для змагання ідей. А не сценою для самовираження окремо взятих безідейних лідерів, для яких особисте завжди перевищує державне.

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image