Юрій Костенко в інтерв’ю «Новини.LIVE»: «Ядерний вибух на ЗАЕС перевершить Чорнобильську катастрофу. Такого світ ще не бачив»

Російські окупанти погрожують підірвати Запорізьку атомну електростанцію, яку захопили ще на початку війни у березні. У своїй заяві начальник військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту зс рф генерал-майор Валерій Васильєв, що зараз командує гарнізоном ЗАЕС, пригрозив, що «тут буде або російська земля, або випалена пустеля».

Що буде зі світом, якщо вибухнуть шість блоків атомної електростанції в Енергодарі — в інтервʼю Новини.LIVE розповів Юрій Костенко. Він  був міністром екології та ядерної безпеки 1995–1998 роках та вважається основоположником системи техногенної та ядерної безпеки держави.

В «Енергоатомі» заявили, що російські військові готові підірвати заміновану ЗАЕС. Що у такій ситуації робити Україні?

— МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії. — Ред.) здійснює контроль за тим, щоб ядерна енергетика функціонувала у мирних цілях і не використовувалася для розробки ядерних технологій та зброї. Саме ця організація, виходячи зі своїх обовʼязків, має виконувати функцію щодо недопущення в Україні ядерної катастрофи, обумовленої російським ядерним тероризмом.

У міжнародному ядерному законодавстві є положення, що таке ядерний тероризм і як світ має реагувати на його прояви. Жодне із цих положень ні МАГАТЕ, ні українська влада не поставили за вимогу до світової спільноти щодо припинення окупації і ЧАЕС, а тепер і ЗАЕС.

Зараз ситуація набула катастрофічного змісту, адже, окрім всього, росія робить прольоти крилатими ракетами над усіма атомними станціями в Україні. На ЗАЕС неконтрольовано завозяться зброя, боєприпаси і не виключено, що і вибухівку. Росія розпочала ядерний тероризм. Його мета — ядерна аварія.

Путін може шантажувати світ ядерною катастрофою на ЗАЕС?

— Ні, період шантажу закінчився. В цьому ключі треба думати, що зробити, аби не допустити ядерної катастрофи, яка за масштабами може перекрити Чорнобильську. На ЗАЕС може початися ланцюгова реакція із вибухом всіх шести ядерних енергетичних блоків. Світ такого ще не бачив і, борони Боже, аби побачив.

Тому Україна має не просто благати МАГАТЕ, а вимагати від них проведення термінового засідання або Ради директорів МАГАТЕ, або ж Генасамблеї МАГАТЕ. Вони мають розглянути єдине питання — світ стоїть напередодні найсерйознішої ядерної катастрофи за всю історію використання ядерної енергетики. Україна має заручитися підтримкою США, Великої Британії та Франції — країн, які створювали МАГАТЕ. Слід не просто провести дебати чи попередити росію, а вимагати, аби вона терміново припинила військові дії на території ЗАЕС та звільнила її.

Другим пунктом такої резолюції має бути звернення до інших країн, які мають ввести найжорстокіші санкції стосовно росії щодо недопущення ядерного вибуху.

Санкції мають відрізати «Росатом» (державна російська корпорація з атомної енергії. — Ред.) від усієї світової підтримки

Також росія має бути позбавлена статусу заступника гендиректора МАГАТЕ і взагалі позбавлена своїх прав у цій організації.

Для цього Президент Зеленський має  організувати пресконференцію, на якій обов'язково мають бути присутні іноземні ЗМІ, щоб люди у своїх країнах почали вимагати дій від своїх урядів щодо їхнього особистого захисту від ядерної катастрофи. Найперше це стосується європейських країн. А наш «Енергоатом» разом з українським МЗС має щодня інформувати медіа про загрозу для світу. Уникнути ядерної катастрофи можна лише через західні ЗМІ.

Які наслідки можуть бути для світу від вибуху на ЗАЕС?

— Припинення роботи системи охолодження шести реакторів призводить до масового виділення водню, через що утворюється так звана гримуча суміш. Вона із середини розриває гермооболонку та реакторну установку. Такий сценарій був на АЕС «Фукусіма» в Японії, коли цунамі знищило систему аварійного водопостачання, охолоджувальні реакторні установки. Через це поступово один за одним там вибухнули всі реактори.

Чорнобильська хмара піднялася на 11 км, тричі обігнула земну кулю і там, де випадали опади, були величезні радіаційні забруднення. Їхні масштаби невивчені до сьогодні. Якщо, не дай боже, вибухне ЗАЕС, як мінімум той бік, в який у перші години катастрофи віятиме вітер, буде реальною мертвою зоною на тисячі кілометрів.

І як взагалі можна буде ліквідовувати аварію в умовах активних воєнних дій? Про це ж ніхто не говорить!

Джо Байден на днях заявив, що виступає за ліквідацію всієї ядерної зброї у світі. Наскільки це можливо?

— Байден, певно, прочитав доповіді КПРС, коли генеральні секретарі повторювали, що виступають за заборону ядерної зброї, що вони за мир у всьому світі, а при цьому йшли страшенні перегони озброєнь. Така ж ситуація і зараз. Тепер світ на прикладі України побачив, що всі папірці, які підписуються, залишаються папірцями, а реалії зовсім інші. Спершу в України брутально забрали ядерну зброю і примусили не знищити її, а передати росії. А тепер та ж сама росія напала на нас. І де ж гарантії безпеки?

Це означає, що світ буде рухатися не дорогою до роззброєння, а дорогою до озброєння

В першу чергу, прикладом є діяльність офіційних ядерних країн, як та ж росія. США теж змінюють весь спектр ядерного озброєння на більш сучасне та руйнівне. Те ж саме здійснюють Франція та Велика Британія. Про Китай і говорити нічого. Ізраїль, Пакистан та Індія йдуть цим же шляхом. Про яке роззброєння може йтися на тлі Третьої світової війни, яка ведеться на території України?

Як же тоді світ житиме далі у таких умовах?

— Домовленості, як ми бачимо, не діють. Своєю діяльністю росія знищила всю систему міжнародних прав та договорів, які після Другої світової тримали світ без великих воєн понад 70 років.

Треба говорити про іншу систему безпеки. Захід має сформулювати коаліцію країн, які рухаються демократичним шляхом та керуються верховенством права, законами та міжнародними угодами. Саме ця група країн має сформувати нову стратегію стримування диктаторських режимів від знищення людства.

Авторка публікації: Галина Остаповець

Рубрика: Безпека

Джерело: novyny.live

Дата публікації: 09.08.2022 04:00

Довідково.

Юрій Костенко – заступник голови тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування причин Чорнобильської аварії (1991 рік), голова Спеціальної робочої групи з підготовки до ратифікації Договору СТАРТ-1 (1992–1994 роки), перший керівник української урядової делегації на переговорах з Російською Федерацією у Москві щодо ядерного роззброєння (1992–1993 роки), міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (1992–1998 роки), народний депутат України I–IV, VI скликань (1990–2012 роки), автор книги «Історія ядерного роззброєння України» (англійський переклад «Ukraine's Nuclear Disarmament: A History» виданий Гарвардським університетом у 2020 році), лауреат канадського Літературного фонду імені Стенлі Пітерсона [Peterson Literary Fund] (2021 рік).

Юрій Костенко, Повномасштабна російсько-українська війна, Ядерний тероризм, ЧАЕС, ЗАЕС, АЕС, Ядерна війна

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image