Юрій Костенко: Будапештський меморандум чи закон джунглів?

19 лютого виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки президент України Володимир Зеленський звернувся до країн-підписантів Будапештського меморандуму терміново провести консультації у зв’язку із загрозою широкомасштабної російської агресії.

Неочікувано зреагувала на це посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен. Вона заявила, що Будапештський меморандум не має юридичних зобов’язань.

Лідер Української народної партії Юрій Костенко, як перший керівник урядової делегації щодо ядерного роззброєння України (грудень 1992 року – липень 1993 року), нагадує про деякі важливі факти.

По-перше, під час переговорного процесу щодо умов, за яких буде знищений ядерний потенціал України, усі без винятку європейські країни – серед них і Німеччина – пропонували замість ядерної зброї надати Україні не лише гарантії безпеки, але і фінансову підтримку, великі інвестиції в економіку, співпрацю в енергетичній сфері, сприяння демократичним реформам. Це все мало супроводжувати процес деядеризації України.

По-друге, ратифікуючи договір про нерозповсюдження ядерної зброї (16 листопада 1994 року), Верховна Рада України зазначила: «цей Закон набуває чинності після надання Україні ядерними державами гарантій безпеки, оформлених шляхом підписання відповідного міжнародно-правового документа» (докладно про це Юрій Костенко описав у книзі «Історія ядерного роззброєння України»). Отже, з огляду на таке рішення українського парламенту і мали діяти керівники, які підписували Будапештський меморандум.

Лідер УНП Юрій Костенко також нагадує головні юридичні документи, на яких тримався мир після Другої світової війни:

  • Статут ООН, який чітко визначає що таке агресія і які міжнародні санкції повинні юридично застосовуватися до агресора.
  • Заключний Гельсінський акт (1972 рік) щодо непорушності кордонів.
  • Заключний акт НБСЄ (1975 рік) і Паризька хартія для нової Європи.

Усі ці головні юридично зобов’язуючі документи Росія порушила анексією українського Криму та війною на Донбасі. Проте демократичний світ фактично заплющив очі на такі злочинні діяння РФ, не застосувавши до агресора дії, що передбачені міжнародно-правовими актами.

І останнє.

Юрій Костенко наголошує, що, попри те, що так звані «Мінські угоди» не відповідають міжнародній практиці й під ними відсутні підписи глав держав, як під Будапештським меморандумом, тим не менше саме вони чомусь стали сьогодні такою собі «політичною іконою» та, як стверджують політики багатьох країн, безальтернативною дорогою до миру в Україні. Як і «формула Штанмаєра». Щоправда, восьмий рік поспіль ані Мінський процес ані формула Штанмаєра так і не зупинили російську агресію. Ба більше, заохочують Росію до масштабний військових дій.

Причина такого розвитку подій не в Будапештському меморандумі, а в тому, що Росія своєю агресивною політикою вже знищила всю міжнародно-правову систему, яка понад 70 років оберігала мир у Європі та світі, переконаний лідер УНП.

Отже, як підсумовує Юрій Костенко, допоки Захід шукатиме міжнародно-правові зачіпки щодо виправдання своєї лояльності до агресивних дій Росії, світ все швидше буде занурюватись у безпековий хаос та рухатися до одного закону – закону джунглів.

Довідково:

Юрій Костенко, народний депутат 5 скликань (1990–2012 роки), міністр охорони довкілля та ядерної безпеки (1992–1998 роки), голова української делегації щодо ядерного роззброєння України (1992–1993 роки).

Юрій Костенко, Неоголошена російсько-українська війна, Система безпеки, Безпекове питання

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image