Юрій Костенко: Безпека України – невід’ємна складова безпеки у Європі

Лише надання з боку ядерних країн гарантій територіальної цілісності України та відмова від погроз чи будь-якого тиску на неї є головними принципами стабільності та безпеки не лише у Європі, але й у всьому світі. На цьому наголосив лідер Української народної партії Юрій Костенко, коментуючи дипломатичний вояж президента Франції до Москви та Києва та його слова про необхідність широкомасштабного діалогу з безпекових питань.

Юрій Костенко нагадав про документ, який Росія уже підписувала у 1994 році щодо всебічних гарантій безпеки у Європі та світі, коли Україна відмовилась від третього у світі ядерного потенціалу (так званий Будапештський меморандум).

«З одного боку – відмова України від третього у світі ядерного потенціалу, який їй належав, натомість – гарантії з боку ядерних країн, до яких належать і Франція, і Китай щодо того, що безпека у Європі – невід’ємна складова  безпеки України», – наголосив голова УНП Юрій Костенко. Він нагадав пану Макрону, що велика частина російського ядерного потенціалу, яким президент Путін сьогодні погрожує світу, складається із української ядерної зброї, яку Захід у свій час змусив Україну передати Росії.

«І якщо пан президент Франції не розуміє цих засадничих правил безпеки, і що не можна ціною здачі національних інтересів Української держави на користь російського неоімперіалізму досягти всеохоплюючого миру у Європі, то жодні нові безпекові документи, які прагне напрацювати пан Макрон, не принесуть бажаного миру», – зазначив лідер УНП.

Тому будь-які сьогоднішні поступки Заходу неоімперським амбіціям Росії під виглядом всеохоплюючих гарантій безпеки у Європі завершаться тим, чим завершився Будапештський меморандум. Коли замість країни-гарантера безпеки України, Росія стала агресором, розпочавши широкомасштабну війну проти нашої держави.

Юрій Костенко наголосив, що без усвідомлення того, що головною загрозою європейської і світової безпеки став Путін та його політика ядерного шантажу, нові безпекові документи чи поступки Росії будуть лише генерувати нові і нові виклики та загрози світовому правопорядку, що врешті-решт і може завершитися глобальним ядерним катаклізмом.

УНП, Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image