УНП: Росія має компенсувати забруднення українських морів

«Кримська організація Української народної партії наполягає на грошовій компенсації від Росії за кожний зафіксований факт забруднення української акваторії Чорного та Азовського морів військовими та цивільними кораблями Російської Федерації»,— заявив голова Кримської УНП Олег ФОМУШКІН, реагуючи на інформацію МНС України про виявлення забруднення моря нафтопродуктами в районі Феодосії біля пришвартованого судна, яке раніше використовував Чорноморський флот Росії.

Представник УНП наголошує: «Таке ставлення Росії до «чужої природи» нажаль стало традиційним». Зокрема, він нагадав, що «у 2007 році Україна втратила шанс отримати відшкодування  збитків у розмірі близько 1,5 млрд. доларів, заподіяних у результаті попадання нафтопродуктів у море в акваторії Керченської протоки після аварії російських суховантажів, тоді у Києві сподівалися, що Москва без судового переслідування компенсує всі збитки. Однак у тому ж році, Росія офіційно заперечила, що російські кораблі мають стосунок до забруднення української акваторії, навіть у бухті Севастополя».

Посилаючись на дані Мінекології України, ФОМУШКІН розповів і про багаторазове (у 180 разів!!) перевищення гранично допустимої концентрації нафтопродуктів навколо базування в Криму російського Чорноморського флоту. Окрім того, за словами політика, «від діяльності Чорноморського Флоту утворюються звалища хімічних відходів на прибережному шельфі – наприклад, на захід від Севастополя (на «Херсонеському звалищі»), в акваторії селища Чорноморське їх нараховано 49 одиниць, в Керченській протоці – 11, Феодосійській затоці – 1, на узбережжі Алупки – 66, Ялти, район «Ластівчиного Гнізда» – 60, Алушти – 70, Балаклави – 80, мису Лукулл – 65 контейнерів».

Таким чином, голова Кримської УНП наголосив: «Чорноморський флот Російської Федерації не лише завдає Україні багатомільярдних економічних збитків, а й перетворює Чорне та Азовське море на відстійник нафтових та хімічних відходів. А пасивна позиція України щодо забруднення іноземним військовим флотом її власної морської та прибережної території є однією з причин, чому унікальна географічна територія південного берегу Криму надшвидкими темпами перетворюється на зону екологічного лиха».

УНП

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image