У ЄС уже не вірять, що ''асоціація'' з Україною можлива при Януковичі

У Євросоюзі багато хто вже не вірить, що Угоду про асоціацію з Україною можливо підписати при президенті Вікторі Януковичі.

Минулої п'ятниці два джерела газети «Комерсант-Україна» у Єврокомісії й у керівництві однієї з великих європейських держав заявили, що не вірять у можливість підписання УА доти, доки в Україні не зміниться президент.

У керівників ЄС до вечора четверга зберігалася надія, що компроміс із Україною знайдуть. Розглядався навіть варіант підписання УА у Вільнюсі, хоча найбільш реальним вважалося відтермінування до саміту Україна — ЄС 2014 року, зазначає видання.

Країни-члени ЄС, не афішуючи цього, узгодили рішення про готовність підписати угоду з Україною навіть без звільнення Юлії Тимошенко, розповіли високопоставлені джерела в Єврокомісії й керівництві однієї з європейських держав.

«Це настільки важливо для Польщі й Литви, що ми все ж таки погодилися, хоча до останнього були проти»,— пояснив один зі співрозмовників газети.

Крім цього, президенти Єврокомісії та Євросоюзу Жозе Мануель Баррозу й Херман ван Ромпей на зустрічі з Віктором Януковичем пояснили йому, яким вони бачать механізм фінансової підтримки Києва.

Представники Єврокомісії, які вели переговори з першим віце-прем'єр-міністром України Сергієм Арбузовим, перевищили свої повноваження: меморандум, запропонований Києвом, не був погоджений із країнами ЄС. Але європейські чиновники пішли на ризик – за підсумками консультацій із ними перший віце-прем'єр вніс у текст низку поправок.

Газета має у розпорядженні копію погодженого документа, його автентичність підтверджена двома не залежними одне від одного джерелами.

Документ займає одну сторінку друкованого тексту. Він передбачав створення двосторонньої робочої групи, яка має напрацювати механізми допомоги Україні у випадку підписання нею УА.

Перед робочою групою стояло б три завдання: сформувати «дорожню карту» імплементації Україною положень УА; створити двосторонній консультаційний механізм, який буде оцінювати економічний збиток від упровадження УА в дію; розробити механізм, який спростить отримання Україною кредиту МВФ, при цьому ЄС допустив виділення Києву додаткової макрофінансової допомоги.

Ключова умова Брюсселя, уведена у текст на вимогу ЄК, – у рамках робочої групи не повинні створюватися тристоронні постійно діючі консультаційні механізми за участю Російської Федерації.

Водночас Брюссель погодився проводити консультації «за участю третіх сторін, включно з РФ» на нерегулярній основі, за необхідності.

Однак Янукович, який раніше нібито уповноважив Арбузова на переговори з ЄС, по приїзду у Вільнюс відмовився авторизувати спільний меморандум і зажадав, щоб у робочу групу увійшли представники Росії.

Дайджест

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image