ПОЛТАВЩИНА. Закриваючи сільські лікарні, райрада виділяє кошти на камери спостереження

Гадяцька  районна рада 14 жовтня ліквідувала сільські лікарні району, залишивши у великих селах тільки амбулаторії сімейної медицини та ФАПи. Проти такої реорганізації виступали представники Української народної партії та самі селяни.

Депутат Гадяцької райради Надія МОВЧАН переконана в необхідності повноцінних лікарень у найбільших селах району (Веприк, Петрівка-Роменська, Лютеньки), оскільки центральна районна лікарня й без того переповнена хворими з райцентру.

Представниця  УНП наголошує: насправді можливість утримувати найпотрібніші соціальні заклади є. «На опалення Веприцької лікарні потрібно 11 тис. грн. на рік, але таких грошей у районному бюджеті не знайшлося,— говорить вона.— Натомість депутати спрямували додаткові 30 тис. грн. правоохоронцям, щоб ті придбали і встановили камери відеоспостереження у «найважливіших місцях», аби до приміщення районної влади та пам’ятника Леніна ніхто не підійшов непомітно та не розніс по камінчиках».

За  словами Надії МОВЧАН, лікарні в районі знищувались хитрощами й обманом. Так, у Веприку дільнична лікарня на 25 ліжко-місць знаходилася в хорошому приміщенні у хвойному лісі. 17 грудня 2010 року депутати Веприцької сільської ради прийняли рішення про передачу майна своєї лікарні на баланс району, а згодом з’явилися плани реорганізувати медичний заклад та перенести його в інше приміщення. Надія МОВЧАН буквально умовила тоді депутатів сільради не роботи цього. 12 квітня на своїй сходці селяни зібрали на захист лікарні 400 підписів, а представниця УНП зробила депутатські запити на ім’я голови РДА Володимира БЕСЕДИ і депутата обласної ради Анатолія ПОПЕЛЬНЮХА.

Тим часом з районного бюджету для Веприцької лікарні грошей виділили менше, ніж із сільського, а право розпоряджатися майном сільського медичного закладу чомусь передали керівництву Гадяцької ЦРЛ, яке наказало ліжко-місця і все обладнання перемістити у приміщення аптеки площею 72 квадратних метри, без водогону й туалету. «Через такі умови хворих туди практично не клали,— розповідає Надія МОВЧАН. -Чудовий привід для того, аби заявити: лікарня Веприку не потрібна».

Незважаючи  на аргументи депутатки від УНП  та прохання дочекатися з Кабміну відповіді на запит народного депутата України, голови Української народної партії Юрія КОСТЕНКА, районна рада 14 жовтня ліквідувала дільничні лікарні у трьох найбільших гадяцьких селах. Подібну реорганізацію лікарень Надія МОВЧАН назвала «початком тотального знищення українського села й українського народу».

Полтавська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image