Пільговий режим потрібний всьому малому бізнесу, а не тільки ІТ — експерт

В Україні потрібно запровадити пільговий режим оподаткування для всього сектору малого бізнесу незалежно від виду діяльності. Таку думку висловив експерт з економічних питань, член Центрального Проводу Української народної партії Борис КУШНІРУК. «Вибір системи оподаткування має залежати виключно від рівня валового доходу.

Пропозиції УНП до Податкового кодексу передбачали спрощену систему оподаткування для всіх підприємців і підприємств з валовим оборотом до 2 млн. грн. на рік з подальшим підвищенням цієї межі до 5 млн. грн»,— сказав він, коментуючи пропозицію Міністра соціальної політики Сергія Тігіпка законодавчо закріпити пільговий податковий режим для ІТ- галузі, що передбачає 5% податок з прибутку підприємств і 5% з прибутку фізичних осіб.

КУШНІРУК підкреслив, що «попри всю важливість розвитку інформаційних технологій, головною проблемою України є брак товарів широкого вжитку власного виробництва на внутрішньому ринку». «До половини товарів таких, як вироби легкої промисловості, господарські товари, продукти харчування, імпортуються в Україну. Очевидно, це наслідок браку власного виробництва і саме через велику частку імпорту українська економіка дуже вразлива до валютних коливань»,— сказав він у своєму коментарі. «Швидко вирішити проблему задоволення потреб ринку товарами широкого вжитку може тільки сегмент малого бізнесу, який оперативно реагує на такі запити. Україні потрібні якісне програмне забезпечення, але ще більше потрібен одяг, харчі, деталі автомобілів тощо»,— наголосив Борис КУШНІРУК.

Представник УНП звернув також увагу на соціальну функцію малого бізнесу. «Цей сегмент економіки створений не для збільшення прямих податкових надходжень таких, як відрахування податку на прибуток, а для пожвавлення економіки і створення робочих місць. Опосередкованим наслідком бурхливого розвитку малого бізнесу — є пришвидшення обороту грошей в економіці. Адже люди заробляють, купують товари і послуги. Відповідно, зростають відрахування непрямих податків таких, як ПДВ, закладеного у ціні кожного проданого товару. Крім того, люди несуть вільні кошти на депозити, а банки збільшують свої прибутки і теж сплачують податки»,— сказав він. Підсумовуючи, економіст підкреслив, що «є потреба розвивати усі галузі, а не тільки окрему». «Я пропонував повернутися до перегляду податкової системи, зробити її простішою, зрозумілішою і дати більше постійнодіючих пільг усьому сегменту малого бізнесу, а не обмежуватися виключно ІТ»,— сказав Борис КУШНІРУК.

Новини з областей

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image