НовопсковськаУНП провела козацьку раду Айдарської сотні

Активісти Новопсковської районної організації Української народної партії  провели в місті Новопсков, що на Луганщині, козацьку раду Айдарської сотні Українського Козацтва, присвячену 20-й річниці утворення сотні. Захід пройшов під гаслом «БОГУ – ДУША, ЖИТТЯ – УКРАЇНІ, ЧЕСТЬ – ДЛЯ СЕБЕ!».

Як повідомив голова Новопсковської районної організації УНП Василь КАПЛУНОВ, на святковій козацькій раді представники УНП — Валентин Золотарьов, Олександр Чорнуха, Михайло Полтавський та Василь Каплунов — поділились спогадами про становлення козацтва на Новопсковщині. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять козаків – учасників установчих зборів, які навічно ввійшли в історію приайдарського козацтва як автори легендарної, відомої за межами Луганщини, пісні «Слобожанська похідна» («Серед степу в Дикім полі…»).

Також були відзначені основні віхи діяльності Айдарської сотні. Краєзнавча робота на сторінках районних газет «Перемога» та «Новопсковщина». Робота з учнівською молоддю в Будинках дитячої творчості в Новопскові і Білолуцьку, в школах району, по систематизації знань козацького минулого рідного краю. Відновлена могила останніх козаків Запорозького корпусу армії УНР – Гайдамацька могила в Можняківці. Гра – похід для школярів «Козацьке сузір’я» стала своєрідною історичною реконструкцією подій 400-річної давності.

За словами Василя КАПЛУНОВА, козаки — представники УНП — були першими серед тих, хто ініціював пошук місць поховань жертв Голодомору 1932–33 років та встановлення перших в районі і області пам’ятних знаків, присвячених тим подіям.

Козаки одноголосно засудили сумнозвісний мовний законопроект КІВАЛОВА-КОЛЕСНІЧЕНКА («закон КаКа») та антиукраїнські висловлювання на останній обласній науковій козацькій конференції.

А ще на святковій козацькій раді були приведені до присяги троє нових козаків. Цікаво, що прийом до козацького товариства проводився у відповідності з запорозькими традиціями: кандидат в козаки хрестився, запевняв побратимів, що поважає (навіть любить!) жінок, пив горілку з шаблі та підтверджував свою вірність козацькому девізові: «Богу – душа, життя – Україні, честь – для себе!».

УНП

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image