На РІВНЕНЩИНІ створено комітет захисту української мови

Громадські організації Рівненщини оголосили сьогодні про створення Комітету захисту української мови в Рівненській області. Про це йдеться у заяві, яку підписали представники та лідери громадських організацій Рівненщини, зокрема обласний осередок товариства „Просвіти”, обласної організації Національної спілки журналістів України, Національної спілки письменників України, скаутської організації „Пласт”, Організації українських націоналістів, Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих, Братства вояків УПА ім. Клима Савура та Конгресу української інтелігенції.

Учасники комітету вважають, що прийнятий у першому читанні мовний законопроект  несе загрозу для української мови, адже завдяки цьому закону українську буде витіснено з ужитку в органах державної влади, закладів освіти, науки та культури, ЗМІ, відбуватиметься русифікація України.

Саме задля захисту рідної мови й об’єдналася громадськість.

«Для цього ми, представники громадських організацій вирішили об’єднатися в Комітет захисту української мови, який координуватиме діяльність усіх небайдужих мешканців Рівненщини щодо участі у всеукраїнських та місцевих акціях на захист української мови», – йдеться у заяві.

«Мова – це душа народу. Знищити українську мову означає знищити наш народ. Сьогодні, коли Україна вже майже 21 рік як незалежна держава, антиукраїнські сили, які зараз при владі, стають гідними спадкоємцями українофобів Петра І, Катерини ІІ, Олександра ІІ, Миколи ІІ, Лєніна та Сталіна, які не  визнавали українців як окрему націю та докладали максимум зусиль, щоб нас русифікувати, перетворити на малоросів та зробити частиною „русскава міра”.

Українці повинні стати господарями в своїй державі та дати гідну відсіч антиукраїнським проявам нинішнього керівництва держави»,— резюмується у документі.

Нагадаємо, що 28 червня у Києві під цією ж заявою підписалися колишні політв'язні Левко Лук'яненко, Василь Овсієнко, Євген Сверстюк, музиканти Антін Мухарський, Михайло Барбара, Тарас Чубай, журналісти Мустафа Найєм, Микола Княжицький, науковці В'ячеслав Брюховецький, Олексій Гарань, письменники Юрій Андрухович, Юрій Винничук, брати Капранови та інші.

У свою чергу письменник Дмитро Капранов закликав бойкотувати видавництва, що працюють із депутатами, які проголосували мовний законопроект: «На знак протесту наше видавництво «Зелений пес» розірвало угоди з «Креоном» депутата Зубанова через двоякість його власника. Однією рукою він підтримує українських письменників, іншою голосує проти української мови. Ми оголосили своєрідний економічний бойкот подібним видавництвам».

Рівненська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image