Луганська УНП: Ідеї Петлюри щодо формування держави є актуальними і сьогодні

До 133-річчя від дня народження Симона Петлюри в Українсько-канадському центрі «Відродження» відбуласянаукова конференція, в роботі якої активну участь взяли активісти Луганської УНП. Захід пройшов під гаслом «Україна повертає своїх героїв».

Присутні обмінялися думками про роль Симона Петлюри в українській історії, висловили своє ставлення до людини, державного діяча, політика, життя якого можна поділити на два основні періоди: перший (до 1917 року) означив собою бурхливу революційну діяльність політично-свідомої людини і другий (з 1917 по 1926 рр.) – це законодавча, державницька, військова діяльність як Голови Директорії та Головного Отамана Армії УНР.

Активісти УНП розповіли про трагічну долю всієї родини Симона Васильовича, який був небезпечним ворогом для комуністичного режиму, бо залишався єдиним громадсько-політичним діячем, котрий не змінив своєї політичної позиції щодо утворення незалежної Української Народної Республіки і всюди, де б він не працював, він працював на українську ідею. Саме тому, за словами партійців, «комуністичний режим знищив його не тільки фізично, але й протягом 70 років нищив навіть пам’ять про цього лицаря духу українського».

Просвітянин Юрій КИСЕЛЬОВ, наприклад, підкреслив, що Симон Васильович «був перш за все інтелігентною людиною, який навчався у духовній семинарії, але за популяризацію українського слова, української пісні його було виключено з семинарії (нагадаю, до 1905 року діяв Емський указ, який забороняв друкування українських книг і газет, навіть напис під музичними нотами українською мовою не дозволявся). Свою громадську діяльність Симон Васильович починав як журналіст, мистецтвознавець».

Учасники конференції мали дискусію щодо вбивства Петлюри. «Безумовно, це не було випадковістю, – вважає голова Луганської «Просвіти» Володимир СЕМИСТЯГА. – Симон Васильович створив уряд УНР в екзилі, який займався підготовкою нової революції, нового «взриву». Так що Сталін, який у цей час став на чолі держави, досить добре розумів, чим це може обернутися для СРСР, і зробив все можливе, щоб знищити патріота України». І ще одна цілком обгрунтована версія: виявляється, Симон Васильович – єдиний, хто виступив з протестом проти рішення Російського уряду передати зі складу Української РСР до складу Російської РСР двох районів, які опинилися у складі Ростовської області (Шахтинський і Таганрізький).

Підсумовуючи сказане, присутні погодилися з тим, що «треба шанувати своїх героїв, але в той же час звертати увагу на їхні помилки, бо все, що не вдалося зробити їм, виконувати повинні ми».

На конференції також було поставлене питання, як змінити ставлення до справжніх героїв України у мешканців Луганська, адже багато луганцівзалишаються ще й досі під впливом стереотипів, нав΄язаних комуністичними ідеологами. Ідеї Петлюри щодо формування держави є актуальними і сьогодні, як, наприклад, наступні його слова: «Наша сила – в єдності, а порука успіху наших змагань – в державній слухняності».

УНП, Луганська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image