КОСТЕНКО застеріг від реабілітації двостороннього «газового» консорціуму з «Газпромом»

«Газпром» розраховує на реабілітацію непрозорого двостороннього «газового» консорціуму з управління та розвитку ГТС України на умовах міждержавних угод від 2002 року», --заявив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. Так політик розцінив заяву МІЛЛЕРА, який пов`язав «газовий» консорціум з вже підписаними газовими угодами, які «мають бути доведені до логічного завершення».

«Українській  владі потрібно обирати, -- грати  за європейськими правилами або  напівазійськими «тіньовими», коли на момент підписання угоди міжнародний  газовий консорціум з тристороннього перетвориться на двосторонній через  відмову ЄС брати в ньому участь», -- зазначив політик. На його переконання, «заява АЗАРОВА про перспективи зниження транзитних тарифів до рівня собівартості перекреслює можливість заснування тристороннього консорціуму за участі ЄС, який ніколи не працюватиме за «тіньовими» схемами «Газпрому».

За  словами КОСТЕНКА, «створення двостороннього консорціуму з Росією допускати не можна, бо українська ГТС і так працює на межі рентабельності через кабальний рівень тарифів, -- їх подальше зниження призведе до колапсу системи і її переходу під повний контроль «Газпрому». На думку лідера УНП, «необхідно негайно розпочати широкомасштабні консультації з країнами ЄС щодо заснування тристороннього консорціуму на європейських засадах прозорості, конкурентності та прибутковості». На його думку, «міжурядові угоди щодо консорціуму мають бути максимально публічними, а склад учасників – прозорим, щоб виключити участь в ньому «підставних» компаній «Газпрому».

На  переконання політика, «Україна має  також звернутися до Стокгольмського арбітражного суду, щоб переглянути несправедливі газові контракти 2009 року, а для всебічної підтримки своїх дій в ЄС розпочати широкі «антикорупційні» реформи на ринку газу у відповідності з умовами Брюссельської декларації, Третього енергетичного пакету, відповідними директивами ЄС». «Спроба отримати тимчасові знижки на газ ціною здачі національних інтересів «Газпрому» -- завершиться державною катастрофою», -- переконаний політик. В той же час, за його словами, «Україна матиме ускладнення навколо підписання угод про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС». КОСТЕНКО також «не виключив можливості застосування міжнародних санкцій».

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image