КОСТЕНКО вважає, що шлях до перегляду газових цін пролягає виключно через Стокгольмський суд

«Вимагати змінити кабальні для України газові угоди 2009 року треба не у Петербурзі чи Москві, а у Стокгольмському арбітражному суді», -- заявив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. Так політик прокоментував заяву міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія БОЙКА, що Україна «буде змінювати чинні договори винятково в ході переговорів» з Росією.

«Російська політична ціна перегляду газових угод 2009 року -- членство в Митному союзі або контроль над ГТС, -- неприйнятна для незалежної України», -- переконаний політик.  На його думку, «якщо «Газпром» поки не зможе отримати у власність ГТС України, то вимагатиме значних преференцій при створенні тристороннього газового консорціуму за участі ЄС по управлінню газотранспортною системою».

Як зазначив КОСТЕНКО, «приклад Білорусі свідчить, куди заведе політика поступок Росії». За його словами, «спочатку Україна віддаватиме базу Чорноморського флоту, потім -- ГТС, далі – земелькою розрахується, а потім – вже не буде чим, тому почнеться торгівля національним суверенітетом». «Це шлях в нікуди», -- зазначив лідер УНП.

Політик переконаний, що «російська дипломатія доклала всіх можливих зусиль, щоб відрізати Україні шлях і до перегляду газових угод в Стокгольмі, і до підписання угоди про асоціацію з ЄС». КОСТЕНКО зазначив, що «газові угоди 2009 року, дійсно, перетворилися в економічну пастку». «В порівнянні з Німеччиною, Україна щорічно втрачає 4 млрд доларів на завищених газових цінах та 3,7 млрд доларів – на заниженій вартості транзиту, а також вже має понад 4 млрд доларів штрафних санкцій за недобір газу», -- зазначив політик. За його словами, «через 120 млрд грн. економічних втрат, які Україна зазнала через кабальні умови газових угод, банкрутом може стати «Нафтогаз», провалиться українська хімія (30% експортного потенціалу) та металургія (більше 40%)», -- наголосив політик.  В той же час, «шлях перегляду газових угод 2009 року, який обрала українська влада, є абсолютно хибним»,— наголосив КОСТЕНКО. Політик закликав владу «не загравати з Росією, а налагодити діалог з ЄС та звернутися в Стокгольмський арбітражний суд, де Україна однозначно виграє, тому що підходи, використані в газових угодах 2009 року, мають суто політичний характер й в Європі не практикуються».

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image