Інтерв’ю Наталії Шпильової-Саїд, кандидатки наук з Університету Індіани, з Юрієм Костенком на онлайн-платформі «New Books Network»

На онлайн-платформі подкастів «New Books Network» («Мережа нових книг»), яка знайомить відвідувачів з новими книгами з понад 90 областей, дисциплін та жанрів, у тому числі, й з книгами зі східноєвропейських досліджень.

9 листопада 2021 року з’явилося інтерв’ю англійською мовою присвячене фундаментальній книзі лідера УНП Юрія Костенка «Ukraine’s Nuclear Disarmament: A History», яку видав Інститут українських студій Гарвардського університету у 2020 році.

Інтерв’ю провела Наталія Шпильова-Саїд (Nataliya Shpylova), кандидатка наук на кафедрі слов’янських та східноєвропейських мов і культур Університету Індіани. Вона пропонує власну анотацію, наведену нижче, а також короткий виклад 30-ти хвилинної розмови з автором книги на сайті онлайн-платформи (див. посилання: https://newbooksnetwork.com/ukraines-nuclear-disarmament).

«Ukraine’s Nuclear Disarmament: A History» Юрія Костенка (Інститут українських студій Гарвардського університету, 2020 рік) ‒ це докладний опис того, як український уряд ухвалив рішення у 1990-х роках відмовитися від ядерного статусу. До книги увійшли унікальні документи з приватного архіву, якими ділиться з читачами Юрій Костенко. «Ядерне роззброєння України» дає не лише звіт про ліквідацію ядерної зброї в Україні, а й пропонує ширшу картину політичного середовища, у якому опинилася Україна після розпаду СРСР. Які політичні гравці брали участь у будівництві новоствореної незалежної держави? З якими викликами зіткнулася країна? На додаток до цього ретроспективного підходу, книга також дає уявлення про сучасність, зокрема, у контексті нинішнього збройного конфлікту, ініційованого Росією у 2014 році. Юрій Костенко зазначає, що окупація Криму та подальша військова агресія Росії проти України не були для нього несподіванкою. Книга присвячена наслідкам ядерного роззброєння та спонукає читачів провести паралелі між рішеннями, які були ухвалені в 1990-х роках, і нинішнім міжнародним становищем України у світі.

Юрій Костенко, Історія ядерного роззброєння України

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image