Газета «Сіверщина» відсвяткувала 20 років! (відео, фоторепортаж)

Читачі і шанувальники газети «Сіверщина» урочисто відзначили 20-річчя видання на різдвяному вечорі у музеї ім. М. Коцюбинського.

 

Нагадаємо, перший номер газети «Сіерщина» вийшов 20 років тому – наприкінці грудня 1992 року. Тоді газети мала назву «За Україну». Заснували газету чернігівські обласні організації Товариства «Просвіта» та Народного Руху України.

Нагадаємо, перший номер газети вийшов тиражем 2000 примірників і був надрукований у Куликівський районній друкарні. Його підготували журналісти Василь Чепурний і Петро Антоненко.

На урочистому вечорі усі причетні до виходу газети вітали її з ювілеєм і згадували, як все починалося. Виступили голова чернігівської організації УНП Володимир Ступак, редактор газети Василь Чепурний, кореспондент «Голосу України» і «найбільший скептик газетної справи» Сергій Павленко, головний редактор обласного радіо Олена Кияшко, інші шанувальники і учасники захоплюючого процесу газетного творення.

 На честь ювілею секретар Чернігівської єпархії УПЦ КП отець Роман від імені Церкви нагородив тижневик «Сіверщина» орденом Святого рівноапостольного князя Володимира.

Виступаючі говорили найтепліші слова, а на завершення колядували і отримували подарунки.

Як все це відбувалося, можна побачити на відео «без скорочень»:

До речі, найбільше докладав зусиль для виходу газети у 1992 – 1994 роках Петро Якович Антоненко, котрий не тільки готував матеріали, але і верстав та друкував газету у Куликівці. Перші 35 номерів газети Антоненко на свої плечах привозив до Чернігова.

Під назвою «Сіверщина» газета виходить з лютого 1994 року. Серед усіх чернігівських газет це найкраща назва, адже так називають наш древній Сіверський край.

З січня 1995 року «Сіверщина» стала однією з найбільш тиражних і впливових газет області. Тоді газета виходила накладом 30 000 примірників, з них 28 343 – передплатники.

З 1995 по 2004 рік – це було золоте десятиліття «Сіверщини», як однієї з найбільш масових і впливових газет Чернігівщини. Можна говорити навіть про своєрідний «феномен «Сіверщини». Адже газета не мала ніякої державної підтримки (для влади вона була як кістка в горлі), за нею не стояли бізнесові структури чи олігархи. У ті роки газеті допомагали передплатники, а відстоювали і захищали газету її засновники та видавці – «Просвіта», Народний рух, потім – Українська народна партія.

— Секрет успіху «Сіверщини» в ті роки дуже простий: вона писала правду, піднімала теми, які цікавлять людей, численні листи читачів. І ще важливо – «Сіверщина» завжди була народною, патріотичною українською газетою, під впливом якої на Чернігівщині сформувалися тисячі українських патріотів. І в цьому було головне завдання газети. Зараз вплив друкованого слова зменшується, Інтернет замінив для багатьох і газету, і журнал, і книгу. І для «Сіверщини» настав інший етап її життя. І в цей час дуже важливо залишитися собою, не зрадити сподівання прихильників газети і залишатися українським рупором Чернігівщини,— сказав ведучий вечора Володимир Ступак.

«Високий Вал» приєднується до побажань читачів і авторів газети і сердечно вітає колег з 20-ю річницею з дня виходу першого номера «Сіверщини»!

Многая літа і перемог друкованого слова!

Життя партії

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image