Заява УНП про вихід з кризи

Влада все більше затягує Україну в політичну кризу. Криваві побиття, за які ніхто не поніс відповідальності, безрезультатне голосування у парламенті за відставку уряду, небажання добровільно піти з посади міністра внутрішніх справ – усе це свідчить про хвору владну систему, яка паразитує на українському народі.

Аби покінчити із цією жорстокістю, цинізмом, брехнею Україні потрібно очиститись, а значить – змінити владу. Ми не закликаємо до силового захоплення – вже надто багато пролилось крові мирних людей. Ми не можемо ризикувати життям і здоров’ям мітингувальників -  їхні рідні нам цього не вибачать. Тому позапарламентські праві партії єдиний вихід вбачають у дострокових виборах: президентських, парламентських, та, навіть, місцевих. Аби суспільство обрало ту владу, яка краще реагуватиме на виклики сьогодення – а це як і внутрішній політичний колапс, так і світова економічна криза.

 Надзвичайно важливим є світоглядне позиціонування України. Яким шляхом йдемо? Європейським чи Євразійськими манівцями? Ми пропонуємо владі та лідерам парламентської опозиції зосередитись на цьому питанні.

У першу чергу, в Україні необхідно привести виборче законодавство до норм європейської практики. Більшість політичних криз народжувала «радянська» система виборчого законодавства. Спочатку це були, так звані, професіонали-мажоритарники, які обиралися до Верховної Ради не завдяки представленню суспільству програм виходу на європейський розвиток, а через особистісні речі.

Потім йшла змішана система. З одного боку, політичні сили мали змогу пропонувати свої програми. З іншого, вони не могли скласти більшість у парламенті. Адже пів-парламенту займали мажоритарники, які, зазвичай, входили у коаліцію на основі особистих, а не ідеологічних, інтересів. І частіше за все вони опинялись там, де капітал більший.

Більшість проблем в українській політиці пов’язані із відсутністю (за усі роки) у парламенті ідеологічної більшості, яка б гуртувалась на спільних засадах чи схожій програмі. Утім, за чинного законодавства таке об’єднання неможливе: не існує механізмів реалізації ідеологічних програм у парламенті. Адже змішані вибори – це або популізм і гарні гасла політичних сил (програми, яких часто досить суперечливі), або особистісний фактор – коли мажоритарник стає «акцією», яку політичні сили намагаються вигідно купити.

Останні виборчі перегони чітко показали зростаючий вплив капіталу, який не зацікавлений у представництві малого і середнього підприємництва у законодавчому органі.  Великий капітал призвів до появи біполярної політичної моделі, яка стимулює постійну конфронтацію у суспільстві і приводить до блокування стратегічних програм розвитку України. Зокрема, євроінтеграцію зупинив великий капітал, який діяв в силу інтересів своїх корпорацій, а не в інтересах суспільства.

Позапарламентські праві партії  вимагають від владних та опозиційних парламентських сил радикально переглянути виборче законодавство (у першу чергу, стосовно виборів до парламенту). З тим аби воно забезпечувало можливість реалізації ідеологічних політичних програм (правих, лівих, ліберальних, «зелених») та дало можливість більш широкому представництву суспільних груп формувати державну політику України.

Норми виборчого законодавства повинні повністю відповідати не лише європейській практиці, але й вимогам українського суспільства, яке в першу чергу зацікавлене у тому, щоби новообрана влада, завжди була кращою за попередню. Цього ніколи не дозволяло українське виборче законодавство. Тому ми пропонуємо зменшити виборчий бар’єр до 1%. А також повернути у виборчу практику можливість політичним партіям блокуватися на спільній ідеологічній платформі. Позапарламентські праві партії  пропонують не займатися знову перетягуванням канату між президентом, Кабміном та парламентом, а ввести дуже жорсткі вимоги, щодо підконтрольності влади суспільних інституціям. Це й вільні ЗМІ, і незалежні суди, і прокуратура, яка слугує інтересам суспільства, а не влади.

У закон про політичні партії необхідно внести низку нових вимог. У першу чергу, стосовно фінансування політичних партій, контролю за їхньою  діяльністю, недопущення використання політичною силою ресурсів, які не дозволені законом (зокрема, адміністративні чи інформаційні). Надзвичайно важливою демократичною нормою має стати внесення змін, які дозволять близьким за ідеологією партіями об’єднуватися в одну політичну силу. Саме відсутність цієї норми у партійному законодавстві і призвела до нинішньої ситуації, коли у ВР фактично представлені не ідеологічні програми, а інтереси великого капіталу.

Упродовж 20 років праві закладали основи суверенної, національної демократичної держави, а сьогодні не мають свого представництва у найвищому законодавчому органі. Ми звертаємось до українських громадян із пропозицією провести всеукраїнський круглий стіл за участю позапарламентських партій, громадських демократичних організацій, науковців. Аби не лише розробити програму виходу із чергової політичної кризи, але й ухвалити ті доленосні рішення, які б не змушували людей виходити на Майдани.

УНП

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image