«Ми будемо стояти доти, доки це буде потрібно» — Дмитро Чуйко про блокаду силовиків у Івано-Франківську

   У Івано-Франківську вже третій день триває блокада частини внутрішніх військ. Активісти місцевого  Євромайдану отримали інформацію, що з військової частини № 1241 мають відправляти бійців на Київ. Одразу після цього під ворота частини прийшло до тисячі мітингувальників. Серед них значна кількість членів Української Народної Партії. 

       Про те як здійснюється облога і наскількі вона потрібна розповів член Правління УНП, координатор Штабу Національного Спротиву у Івано-Франківську Дмитро Чуйко.

Він один з тих, хто регулярно буває безпосередньо у місцях облоги. 

 

- Дмитре, розкажіть, будь ласка, як усе почалось.

    Як тільки з'явилась інформація, що є команда вивозити з Івано-Франківька бійців внутрішніх військ на Київ для того, щоб  блокувати дії активістів Євромайдану ми одразу відреагували. Інформація з'явилась з джерел з середовища Внутрішніх військ, тобто там є люди які не хочуть їхати. Фактично весь особовий склад не хоче ставати гарматним м'ясом і ставати на барикади. 

   Рядові бійці зв'язались зі своїми друзями серед цивільних і попередили про цю ситуацію. Позавчора ввечері близько 1000 учасників Євромайдану, серед яких значна частина членів УНП, заблокували частину внутрішніх військ № 1241 (до неї відносяться також Чернівці та Коломия, тобто це велика частина). 

     Ми тримали в облозі. Спочатку ми заблокували один автобус, який їхав в автопарк, потім заблокували сам автопарк частини внутрішніх військ. Встановили чергування. І потім ми виявили запасні виїзди з цієї частини. І там ми також встановили чергування. Ми блокуємо проїзди як людьми так і автомобілями. Людей нароховують сотнями. Автівок у нас кілька десятків.

 - Тобто, франківчани чатують біля воріт і на запасних виїздах. Але ж на вулиці зимно. Як активістам вдається довго чергувати?

    Зараз у Івано-Франківську цілодобова облога частини внутрішніх військ зосереджена у трьох точках. Там є свої координатори. До нас також підключився івано-франківський Автомайдан. Ми їздимо з точки на точку, обігріваємо людей — там є вогонь у діжках, постачаємо гарячий чай. Серед ночі часто постачаємо їжу, щоби люди могли перекусити. Одна з точок патрулювання взагалі знаходиться в приміському лісі. Сьогодні була друга ніч… 

 

«МИ ЇХ НА БРЕХНІ ЗЛОВИЛИ»

- Але ж у деяких ЗМІ є інформація про те, що  керівництво частини каже, що нікуди їхати солдати внутрішніх військ не збираються і мовляв активісти займаються там самопіаром.

    Насправді, це не так. Є інформація, що керівництво частини розглядає будь-які варіанти, щоби вивезти особовий склад за територією частини і відправити на Київ. При цьому, до нас у першу ніч вийшов заступник начальника частини, учора теж вийшов заступник начальника, але вже так званий замполіт — з ідеологічної роботи. Вони почали розказувати, що ніхто нікуди не їде. Що частина згідно порядку патрулює територію Івано-Франківська, займається конвоювання, як це вони роблять згідно законодавства, і що більше вони нічого не роблять.

    Але учора ми їх на брехні зловили: вони сказали, що їм треба вивезти техніку, вантажівки для того, щоби поїхати на продовольчий склад, привезти продукти для обіду і вечері. Але серед нас був активіст, хлопчина, який два роки тому, здається, служив у цій частині внутрішніх війська і сказав «Хлопці, він обманює. Продовольчий склад на території частини». Тобто, вони намагаються людей обдурити, щоби здійснити маневри своєї техніки. Учора ввечері, знову ж таки з особового складу, надійшла інформація, що будуть вони пробувати їх виводити за територію частини у цивільній формі, просто із спортивними сумками по одному, по двоє вночі, щоби ніхто не бачив. Але, знову таки, проблема — як вони вивезуть цю амуніцію. Їм потрібно вивезти щити, кийки і все інше. Зрозуміло, що щит так просто не винесеш. Це все-таки має бути якийсь спец автомобіль. 

- Скільки ще триватиме блокування військової частини?

    У нас зараз посилене патрулювання. Ми будемо стояти доти, доки це буде потрібно. Поки ми не зрозуміємо, що в Києві наша справа перемогла і у влади не буде потреба стягувати туди війська, внутрішні війська, сили Беркуту. Ще один варіант на який ми розраховуємо: ми просили хлопців, щоби вони складали зброю, тобто, переходили на бік народу. Про це ми з ними говорили. Поки вони це не коментують. Але якщо мовчать, то я думаю, що вони однозначно над цим задумались. Ці хлопці такі самі як ми. Вони не хочуть нікуди їхати — це зрозуміло, так само як у Львові. У Львові взагалі солдати записки передавали «Люди, якщо ви розійдетесь, нас вивезуть колонною на Київ.»

Івано-франківська область, Новини з областей

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image