Луганська УНП помолилася за останнього Президента УНР

Днями минуло 40 днів, як не стало вірного сина України — Миколи ПЛАВ’ЮКА. Згадати і помолитися за усопшого сина українського народу, останнього Президента УНР в екзилі  Миколу ПЛАВ’ЮКА в Українсько-канадському центрі «Відродження» зібралися представники патріотичних партій, громадських організацій, інтелігенції Луганська. Поминальний молебень відправили ​​о. Петро (УПЦ КП) і Михайло Ющишин (УГКЦ).

«Важко виразити словами цю втрату для кожного з нас, для України. Тим більше, що деякі представники Луганської обласної організації Української народної партії мали  щастя особисто спілкуватися з цією видатною людиною під час Всеукраїнських зборів українських націоналістів. Для нас він був і буде взірцем державного діяча, щляхетності, щирості, інтелігентності»,— наголошували промовці —  представники УНП.

«Микола ПЛАВ'ЮК завжди гостро реагував на актуальні події та тенденції,— розповідями партійці.— Дивує, як точно охаректеризував він ситуацію в Україні у жовтні 2010 року: «Нинішній стан суспільного розвитку, хоч як це не боляче, є тільки одним із перехідних етапів руху того маятника, який, зазвичай, від однієї крайності приходить до іншої. Від етапу так званої демократії, яка дуже часто проявлялася у нас у формі своєрідної навіть анархії, ми сьогодні приходимо до так званої регульованої демократії, яка є нічим іншим, як виявами крайнього авторитаризму, що має на меті не інтереси нації, а інтереси своєрідних груп чи осіб».

Своїми спогадами про зустрічі з М. ПЛАВ’ЮКОМ поділилися також голова Луганської «Просвіти» Володимир Семистяга та голова громадської організації «Права справа» Дмитро Снєгирьов.

Довідка. Голова Проводу Українських Націоналістів із 1979 року і до смерті, останній президент УНР у вигнанні, очільник фундації імені Олега ОЛЬЖИЧА, помер 10 березня у Канаді на 87-му році життя. Миколу ПЛАВ’ЮКА називають одним із символів української державності. Саме він у 1992 році передав першому Президентові незалежної України Леоніду КРАВЧУКУ клейноди УНР і грамоту про  правонаступництво. До речі, в цьому році виповнюється 20 років передачі президентських повноважень від ПЛАВ′ЮКА до КРАВЧУКА.

УНП, Луганська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image