Костенко: Спільний підручник з історії – один з елементів побудови «Русского міра»

«Росія нав’язує Україні спільну версію історії з імперських міркувань, бо хто управляє минулим, той управляє майбутнім», – заявив лідер Української народної партії, один з лідерів «Нашої України»  Юрій Костенко. Так політик прокоментував інформацію про завершення підготовки спільного методичного посібника для українських та російських вчителів «Росія і Україна на перехрестях історії».

На думку політика, «в новому посібнику простежується давня тенденція: Кремль ставить за мету привласнити родовід українців, який іде від Київської Русі, обійти мовчанням імперську політику національного пригнічення українців та прикрасити «спільне минуле».

«Загалом, Конотопська битва, Валуєвський циркуляр, Емський указ, Батуринська трагедія, Голодомор, ОУН-УПА, Крути, червоний терор початку 20 століття, національно-визвольна боротьба 90-х років – це ті сторінки історії, на які Росія воліє накласти заборону», – констатував лідер УНП.

За словами Костенка, це ще раз свідчить про те, що «Табачник як ідеолог русифікації України, продовжує виконувати настанови Путіна та «Русского міра» по формуванню «єдиного народу». Він нагадав, що і в підручниках історії для школярів ці епізоди були «зведені нанівець», щоб не псувати імідж «старшого брата».

«Відібрати в України національну мову та історію – це все одно, що відібрати в українців національну ідентичність, – коментує ситуацію Костенко. – Політика деукраїнізації ставить за мету знищити всі здобутки епохи президентства Ющенка, – в першу чергу, повернення правдивої історії України».  Він нагадав, що 2011 року голова МЗС РФ Сергій Лавров зазначав, що написанню спільного підручника історії, який «зачіпає глибини національної самосвідомості», заважають націоналістичні настрої в Україні.

«Тотальну деукраїнізацію спроможна зупинити тільки національна влада в разі перемоги на парламентських виборах. Виборці, нарешті, мають привести в Верховну Раду праву проукраїнську більшість в 226 голосів», – констатував Юрій Костенко.

Юрій Костенко, Новини з областей

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image