Чернігівська УНП: «Застосування закону про доступ до публічної інформації – серйозний інструмент впливу на владу»

Закон України «Про доступ до публічної інформації» — серйозний інструмент впливу на владу для захисту інтересів громадян і суспільства. Такий висновок зробили в Чернігівській обласній організації Української народної партії за підсумками річної практики застосування положень цього закону. Водночас партійці зауважують, що потрібна воля та наполегливість, аби привчити органи влади чітко його виконувати.

За рік, відколи закон набув чинності, УНП зробила 29 запитів про отримання інформації до Чернігівської облдержадміністрації та облради, Чернігівської міської ради, інших органів влади, установ і підприємств області з різних питань, у т.ч. щодо структури тарифів на комунальні послуги для населення.  Крім того, партійці надавали допомогу в складанні запитів громадянам, які до них звернулися.

Так, 13 травня 2011 року обласна організація УНП звернулася до низки державних і комунальних установ із запитом про надання інформації, на якій підставі та за які кошти на їхніх будівлях вивішувався червоний прапор. Отримавши відповіді, УНП звернулася до прокурора Чернігівської області з вимогою дати правову оцінку діям посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, а в разі виявлення порушення законів притягнути їх до відповідальності. На жаль, нарікають партійці, у відповідь вони отримали відписку.

Більш ефективним виявився запит до Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області, яке з грудня 2010 року перебуває у стадії реорганізації, з вимогою надати достовірні данні про управління. УНП не тільки отримала інформацію, але й домоглася оприлюднення складу нового керівництва та тимчасової структури  цього управління на його сайті.

За допомогою запитів до органів виконавчої влади обласна організація УНП зібрала матеріали для підготовки і видання ювілейного довідника «Чернігівщина: 20 років незалежності України».

Після декількох запитів до Чернігівської міської ради щодо витрат на утримання «Вічного вогню» на Меморіальному комплексі Слави, розташованому на Болдиних горах, вдалося дізнатися, що тільки у 2012 році заплановано витратити з міського бюджету 183,8 тисячі гривень (по 15 317 грн. щомісячно) для придбання  62 220 кубометрів природного газу. І це в той час коли кілька десятків «Вічних вогнів» у містах і селищах Чернігівщини давно не експлуатуються цілодобово, а запалюються лише під час проведення урочистостей.

Разом з тим в УНП відзначають, що переважна більшість людей або не знають про можливості, які надає закон «Про доступ до публічної інформації», або впевнені в тому, що влада абсолютно не боїться оприлюднення будь-яких відомостей «не для друку». Тож чернігівська УНП закликає всі політичні партії, громадські організації і громадян вдосконалювати володіння цим правовим інструментарієм, щоб його положення не залишалися формальною декларацію про наміри нинішніх можновладців.

УНП, Чернігівська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image