ЗАКАРПАТТЯ. Винуватців нищення цінних дубів оштрафували… на 100 гривень

«Штраф у сто гривень – не покарання, а покривання тих, хто допускає нищення цінних видів дубів у Берегівському районі»,— так у Закарпатській обласній організації Української народної партії прокоментували повідомлення обласної Держекоінспекції про притягнення до адміністративної відповідальності семи посадових осіб на загальну суму 714 гривень.

Про факти безпідставних рубок надзвичайно рідкісних видів дубів представникам УНП повідомили місцеві жителі. За словами партійців, термінове звернення до начальника державного управління охорони навколишнього середовища в Закарпатській області А. ПОГОРЄЛОВА не дало результатів, а от Державна екологічна інспекція в Закарпатській області провела довгоочікувану, але планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства на території філії ГДСЛАП «Закарпатагроліс» «Береговодержспецлісгосп».

Проте відповідь за підписом першого заступника начальника Держекоінспекції О. БАЛЕГИ авторів звернення здивувала, адже екологи оцінили заподіяну природі шкоду у… 4243,96 грн.

У закарпатській УНП підозрюють, що при покаранні винних чиновники навмисно не врахували постанову Кабміну № 665 від 23 липня 2003 року, згідно з якою розмір штрафу за один зрубаний дуб більший, аніж уся виставлена претензія. А знищено було не один десяток цінних дерев.

Керівництво обласної УНП заявляє, що на запит щодо зафіксованих фактів вирубування дубів Держекоінспекція «надала звичайну відписку, наклавши штрафи, не співмірні з обсягом завданих збитків». Окрім того, залишаються відкритими питання, куди поділася незаконно вирубана цінна деревина та чи можуть незначні штрафи зупинити знищення рідкісних дерев.

Довідково. Десятки великих дерев, зокрема, дубів та інших цінних видів, було вирубано в селах Батрадь, В. Бакта, Батьово, Гут Берегівського району Закарпаття. Іще масштабніші вирубування лісу  велися на території колишнього військового об’єкту, що має неофіційну назву «урочище Шородей».

Закарпатська область

Читайте також: