Юрій Костенко в інтерв’ю «Українське радіо»: «МАГАТЕ діє на боці Росії. Візит на ЗАЕС – це піар, а не робота»

Сформована Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) делегація побувала на Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі. Більша частина делегації вже повернулася звідти, при цьому залишивши кілька спеціалістів на місці задля того, аби вони продовжували аналіз ситуації. Що вдалося дізнатися делегації під час перебування на ЗАЕС та на чиєму боці насправді МАГАТЕ? Про це в ефірі Українського радіо розповів народний депутат України п’яти скликань (1990-2012), міністр охорони довкілля та ядерної безпеки (1992-1998), автор книги «Історія ядерного роззброєння України» Юрій Костенко.

Кому служить МАГАТЕ

Сама місія на Запорізьку атомну станцію — це, скоріше, піар, а не робота МАГАТЕ. Я дуже добре знаю ядерне законодавство України, яке базується на розробках МАГАТЕ як органу, який уповноважений міжнародною спільнотою здійснювати аналіз діяльності ядерної мирної енергетики з тим, щоб вона не спрямовувала ядерний матеріал на військові цілі, зокрема на виготовлення ядерної зброї, і щоб не було ядерних катастроф на кшталт Чорнобильської чи Фукусіми.

З моменту окупації російськими військами спочатку ЧАЕС, а потім ЗАЕС МАГАТЕ у силу своєї компетенції вже повинне було зробити аналіз того, що робить Росія, яка також є країною із розвинутою ядерною енергетикою, на території України. Тобто Росія знає усі норми та правила щодо поведінки з ядерними енергетичними установками.

Крім того, міжнародне право чітко констатує, що загроза будь-якій ядерній енергетичній установці чи ядерному об'єкту називається ядерним тероризмом. Натомість у перші дні після захоплення ЧАЕС та ЗАЕС від Гроссі заявив, що радіаційний фон нормальний і МАГАТЕ не бачить проблем ні на ЗАЕС, ні на ЧАЕС. Це є лише свідченням того, що МАГАТЕ як орган, що повинен діяти за статутом цієї організації, в якому чітко прописані всі критерії оцінки того безпечно чи небезпечно. МАГАТЕ повинно було насамперед звернути увагу на певні речі. І з точки зору вимог ядерного законодавства є підтвердження ядерної гри МАГАТЕ як міжнародного органу на боці Росії.

По-перше, згідно з ядерним законодавством забороняється підходити на 10 км до будь-якої атомної станції. Крім того, забороняється входити на територію особам зі зброєю, фотоапаратами та іншими небезпечними предметами. На територію ЧАЕС та ЗАЕС зайшли озброєні бандити без жодних знань про те, що таке ядерна безпека. Є чітко зафіксований факт, що ці бандити навіть рили свої окопи у так званому Рудому лісі, який є найбільш небезпечною радіаційною частиною цієї території. МАГАТЕ з цього приводу не зробило жодного фахового аналізу.

Я 5 років очолював українську делегацію МАГАТЕ і був від України кандидатом на посаду гендиректора МАГАТЕ. В 1997 році Ганс Блікс, який очолював МАГАТЕ, пішов і пенсію, і натомість Україна мала шанси очолити цей орган у зв'язку з тим, що в нас була найбільша у світі Чорнобильська катастрофа, а також тому, що Україна добровільно відмовилася від третього у світі ядерного потенціалу. Але Росія тоді заблокувала цю кандидатуру, тому що має колосальний вплив у МАГАТЕ, контролюючи майже третину голосів цієї організації.

По-друге, саме МАГАТЕ, знаючи, що таке ядерний тероризм, повинна була одразу ініціювати засідання Ради директорів чи керівників МАГАТЕ і чітко визначити, що Росія здійснює ядерний тероризм. Далі вона повинна була ініціювати засідання Ради Безпеки ООН і також поставити питання про ядерний тероризм Росії для того, аби чітко зазначити, чим займається Росія на території України та на території окупованих нею Чорнобильській АЕС та Запорізькій АЕС. Але МАГАТЕ цього всього не зробило.

Крім того, коли у травні пан Гроссі заявив, що за його інформацією на Запорізькій атомній станції знайшли 30 тонн плутонію, то це абсолютно чітка гра на боці Росії. Тому що коли Путін починав війну проти України, однією із мотивацій було те, що Україна розробляє ядерну зброю. І ця дезінформація світової спільноти на Давоському форумі з вуст пана Гроссі показує, на якому він боці: чи на боці правди і службових обов'язків, які він має виконувати як гендиректор МАГАТЕ, чи на боці російської пропаганди і всіх тих наративів, які вона генерує, щоб очорнити все те, що пов'язано із захистом України своєї території і ядерних об'єктів.

Що з’ясовувало МАГАТЕ на Запорізькій атомній станції

Дві з половиною години недостатньо, щоб перевірити усю ту необхідну інформацію, яка перевіряється інспекторами МАГАТЕ щороку. По-перше, це стан безпеки сховищ відпрацьованого ядерного палива, адже повідомлялося, що на ЗАЕС відключалися моніторингові системи, а саме ними МАГАТЕ насамперед контролює, чи мав хтось несанкціонований доступ до відпрацьованого ядерного палива. Тому що напрацювання урану і плутонію для військових потреб починається із переробки відпрацьованого ядерного палива. Отже, це вже є надзвичайно вагомим доказом того, що Росія, окупувавши станцію, порушила всі вимоги ядерного законодавства. І насамперед мали встановити інспектори. Але цього не відбулося.

По-друге, порушені всі норми фізичного захисту. Біля станції не мало бути нічого. Це санітарна зона. Якщо говорити про саму станцію і заведення туди будь-якої військової техніки, то жодна військова техніка іншої країни, окрім країни Україна, не має права туди заходити. І це пан Гроссі чудово знає.

Крім того, нещодавно сам пан Гроссі заявив, що всі сім принципів безпеки ядерних установок на ЗАЕС порушені. І для цього не потрібна поїздка до Запорізької області і на саму атомну станцію, щоб задекларувати на міжнародному рівні те, чим займається Росія, захопивши наші атомні станції. І МАГАТЕ навіть після цих двох годин вже мало було б оголосити, що Росія мала негайно вивести всі окупаційні війська з ЗАЕС, демілітаризувати територію навколо станції та запросити військову місію ООН для охорони цього об'єкту. Бо саме його надійне функціонування забезпечує відсутність поки що ядерної війни.

Військові експерти говорять про ядерний удар Путіна насамперед тактичною зброєю по Україні, бо малоймовірно що це буде стратегічна зброя, яка знищить все людство. Але для цього не потрібно ядерних боєголовок. Потрібно лише завдати удар по будь-якій атомній станції України, і тоді почнеться те, що ми бачили у Чорнобилі — важка ядерна аварія.

Про запровадження санкцій щодо «Росатому»

МАГАТЕ у співпраці з українською владою та іншими демократичними країнами повинно було уже підготувати низку пропозицій щодо санкцій за ядерний тероризм Росії. Насамперед вивести із ради керівників МАГАТЕ представників Росії та підготувати санкційний пакет з пропозиціями зупинити будь-яку співпрацю із «Росатомом». Це колосальна ядерна імперія у світі, яка поширює російські ядерні технології та будує атомні станції. Зокрема нещодавно Угорщина підписала угоду з Росією щодо добудови російськими блоками атомної станції «Пакш».

Ведучі: Сергій Стуканов, Галина Бабій

Програма: Сьогодні. Ввечері

Джерело: nrcu.gov.ua

Дата публікації: 03.09.2022 13:46

Довідково.

Юрій Костенко – заступник голови тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування причин Чорнобильської аварії (1991 рік), голова Спеціальної робочої групи з підготовки до ратифікації Договору СТАРТ-1 (1992–1994 роки), перший керівник української урядової делегації на переговорах з Російською Федерацією у Москві щодо ядерного роззброєння (1992–1993 роки), міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (1992–1998 роки), голова Державної делегації України у генеральній раді МАГАТЕ (1995–1998 роки), народний депутат України I–IV, VI скликань (1990–2012 роки), автор книги «Історія ядерного роззброєння України» (англійський переклад «Ukraine's Nuclear Disarmament: A History» виданий Гарвардським університетом у 2020 році), лауреат канадського Літературного фонду імені Стенлі Пітерсона [Peterson Literary Fund] (2021 рік).

Юрій Костенко, Повномасштабна російсько-українська війна, Ядерний тероризм, ЧАЕС, ЗАЕС, МАГАТЕ / IAEA, АЕС, Ядерна війна, ООН

Читайте також: