Юрій Костенко розкрив секрети ядерного роззброєння України

Перша і єдина книга про історію ядерного роззброєння України вийшла у видавництві Ярославів Вал напередодні Форуму видавців у Львові.

Книга дає змогу оцінити роль відомих політиків у цій сторінці української історії та дає вичерпну відповідь на запитання, яке набуло особливої актуальності з початком військової агресії Росії проти України: «Хто винен, що Україна віддала ядерну зброю росіянам?». Зважаючи на матеріальні втрати України в результаті ядерного роззброєння, які обчислюються десятками мільярдів доларів, наведена інформація може дати підстави для порушення юридичних процедур проти окремих учасників подій початку 1990-х.

Автор праці, Юрій Костенко, уперше оприлюднив невідомі загалові факти з історії ядерного роззброєння України: документи з грифом «ДСК», інформацію із закритих засідань Верховної Ради, Ради Безпеки України та інших нарад за участі найвищих посадових осіб, звітів дипломатів, зустрічей з американськими посадовцями, а також ексклюзивні відомості про кулуарну частину процесу.

Уперше на документальній основі (зокрема, й маловідомих українцям публікацій у західних ЗМІ) повністю реконструйовано події періоду ядерного роззброєння України: від першої згадки про без’ядерний статус та дивних обставин, за яких вона з’явилася в Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року,до останньої ядерної боєголовки, вивезеної з України 1 червня 1996 року. Уперше оприлюднено дані, що являв собою і скільки коштував український ядерний арсенал.

Історія відмови України від третього у світі ядерного потенціалу викладена на фоні виникнення державних інституцій України у перші роки Незалежності, жорстокої інформаційної та дипломатичної війни проти України зі сторони США й Росії, а також «громадянської війни» в коридорах української влади – між новою та пострадянською генераціями політиків.

Водночас уперше оприлюднено інформацію про пропозиції, які надходили з боку США на адресу українських урядових кіл України у 1992–93 роках – зокрема, щодо вступу до НАТО та побудови в Україні власного ядерно-паливного циклу: переробки матеріалів з ядерної зброї та виробництва ядерного палива для АЕС (від «Дженерал Атомікс» та «Вестінгхауз»).

У книзі – біографічні дані близько 50 політиків, вчених, військових – українських, американських та російських, які були дійовими особами цього періоду; у додатках – усі документи, ухвалені Верховною Радою та Президентом Україні, які стосувалися ядерної зброї.

Юрій Костенко

Читайте також: