Костенко: Зобов’язання по скороченню на 20% викидів по Кіотському протоколу не відповідають інтересам України

«Зобов’язання скоротити викиди парникових газів на 20% до 2020 року не відповідають інтересам України», -- заявив  лідер Української народної партії, міністр навколишнього природного середовища та ядерної безпеки в 1992–1998 роках Юрій Костенко. Він назвав міністра екології та природних ресурсів Ставицького, який взяв на Україну підвищені зобов’язання, «героєм дня, який попереду усього світу за рахунок пересічних українців». За його словами, «міністр навряд чи сумнівався, що звітувати за виконання підвищених зобов’язань у 2020 році вже буде не він».

Костенко, який 1997 року підписував Кіотський протокол, нагадав, що «Україна отримала найкращі умови, які дозволяли за рахунок торгівлі квотами поступово модернізувати економіку з максимальною вигодою для національного виробника». Він зазначив, що «нинішній поспіх у змаганнях щодо скорочення викидів за радянським принципом «пятілєтку за чєтирє года» обернеться для України колосальними втратами».

«По-перше, Україні конче потрібно зіскочити з російської «газової голки», перевівши свої ТЕЦ (а це більше 40% виробництва електроенергії) з російського газу на українське вугілля, -- зазначив лідер УНП.— Виграш подвійний, бо – зменшуємо імпорт і нарощуємо власне виробництво, хоча при цьому зростатимуть валові викиди парникових газів». По-друге, за словами політика, «без різкого збільшення виробництва, – а це знову викиди, – Україні не вдасться збільшити ВВП та підвищити рівень життя, який є одним з найнижчих в Європі». Костенко переконаний, що «робити сьогодні усьому світу поступки виключно українським коштом – це піклуватися більше сусідом, а не власною родиною». Він нагадав, що «попри свій підпис у Кіото, США так і не ратифікували угоду, хоч саме ця країна є найбільшим емітентом парникових газів». За словами політика, «Китай також не хоче підписувати Кіотські угоди, бо побоюється втратити темпи економічного розвитку». «В умовах світової економічної кризи країни-учасники договору щодо зменшення викидів парникових газів, -- в першу чергу, Канада, -- призупинили і своє членство, і свої зобов'язання»,— констатував лідер УНП.

Він порівняв зобов’язання скоротити  викиди на 20% до 2020 року з іншими стратегічно невдалими рішеннями, -- поспішною передачею ядерної зброї Росії, через яку Україна змушена була самостійно вирішувати проблеми ядерного роззброєння, а також непродуманим вступом в СОТ, через який потребують змін більше 300 позицій митних тарифів.

Юрій Костенко

Читайте також: