Юрій КОСТЕНКО: «Спочатку – інвентаризація, а після того — переговори про оренду ЧФ РФ полігону «Нитка»

«Полігон «Нитка» може бути наданий в оренду ЧФ РФ лише після вичерпної інвентаризації та встановлення ринкових цін на вже орендоване російським флотом майно»,— заявив народний депутат України, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. Так політик прокоментував інформацію в ЗМІ про наміри Росії надіслати в Україну проект угоди щодо надання ЧФ РФ в оренду полігону «Нитка» в Криму.

Політик нагадав, що «російський флот незаконно та безконтрольно використовує 30 причалів, українські маяки, радіонавігаційні станції, тисячі гектарів кримської землі, аеродроми, безліч будов тощо». За словами КОСТЕНКА, «ні в одного українського уряду не вистачило політичної волі, щоб провести повну інвентаризацію майна, як це передбачають базові угоди від 1997 року про базування ЧФ РФ в Криму».

Він закликав українську владу «терміново провести вичерпну інвентаризацію та змусити ЧФ РФ через внутрішні та міжнародні суди повернути незаконно загарбане майно та землю». «Наступним кроком має стати встановлення для ЧФ РФ ринкової вартості за оренду землі, що базові угоди від 1997 року передбачали ще з 2008 року»,— наголошує політик. Він нагадав, що «фахівці оцінюють вартість оренди лише землі майже в 5 млрд доларів». За словами лідера УНП, «лише після врегулювання цих питань українська влада може перейти до обговорення умов оренди об'єктів, які не входять у базовий договір, але цікавлять ЧФ РФ». На думку лідера УНП, «цей процес має відповідати законодавству України, міжнародним нормам та відбуватися на ринкових засадах».

Юрій Костенко

Читайте також: