ВОЛИНЬ. У Ковелі з’явився скверик Федора ОДРАЧА

Скверик відомого українського письменника Федора Одрача з’явився в Ковелі. Активну участь у його створенні взяла Волинська обласна організація Української народної партії.

ОДРАЧ був палким прихильником Української незалежної держави, у роки війни змагався за неї в лавах Української повстанської армії, наприкінці війни за наказом командирів змушений був покинути Україну. Однак, за словами одного з організаторів закладення скверу, голови Волинської обласної організації УНП Ігоря ВЕРЧУКА, для мешканців Ковеля це всесвітньовідоме ім’я до недавнього часу залишалося за сімома замками: лише кілька років тому відбулися перші презентації книг, а цьогоріч – вечір, присвячений 100-річчю від дня народження письменника.

Ініціатори створення скверу зазначають, що він «не тільки повертає пам’ять про події минулого, видатних людей Ковельщини, а й значно поліпшить екологічну ситуацію в місті, зробить відпочинок людей більш цікавим і привабливим». Через скверик на лівому березі річки Турія, де зараз ростуть 200 деревець берези, клена, ясена, липи, може пролягти й один ізтуристичних маршрутів. Сквер сусідить із музеєм побуту й архітектури Західного Полісся, про яке піклувався і любив писати письменник. На іншому березі Турії ентузіасти посадили ще й захисну зелену смугу. З часом, обіцяють організатори акції, з’явиться й монумент на честь поліського щебетуна, прах якого спочиває в далекому канадському Едмонтоні.

«Наше місто багате на імена українських патріотів, які надзвичайно багато зробили для України, але й досі невідомі для сучасника, – каже Ігор ВЕРЧУК. – Тож невдовзі у Ковелі з’явиться ще один скверик на честь всесвітньовідомого художника Андроника ЛАЗАРЧУКА».

Читайте також: