Від Київради вимагають перейменувати станцію метро «Ансенальна» на «Мазепи»

Перейменувати станцію київського метро «Арсенальна» на честь Івана Мазепи вимагають від Київради представники українських патріотичних сил.

Про це йдеться у відповідному зверненні, ухваленому сьогодні представниками Київських міських організацій Української народної партії, КУНу, Нашої України, УНА-УНСО, УП, ВУТ Просвіта, СОУ, ОУН, ОУН (д), УНМ та небайдужих киян.

Учасники також вимагають скасувати рішення Київради про перейменування вул. І.Мазепи у вул. Лаврську і повернути попередню назву; та присвоїти Арсенальній площі ім’я гетьмана України Івана Мазепи. Під зверненням розпочато збір підписів.

Захід з відзначення дня народження Мазепи пройшов у сквері на площі Слави, де, відповідно до указу Президента Ющенка, мав бути встановлений пам’ятник гетьманові. Українська громада Києва, відзначаючи цей урочистий день, висловила обурення тим, що пам’ятник до цього часу не встановили.

Учасники звернулися до голови КМДА Олександра Попова із вимогою «припинити провокацію, спрямовану на перешкоджання встановлення пам’ятника І. Мазепі» і виконати, нарешті, указ Президента.

У розважальній частині було озвучено результати конкурсу на звання «Найганебнішого прислужника кремля у справі паплюження видатного діяча України Гетьмана І.Мазепи» та оголошено трійку лідерів. Ними стали колишній мер Полтави Андрій Матковський, голова КМДА Олександр Попов і представники УПЦ МП.

Довідково. Відповідно до Указу Президента України від 09.10.2007 р. № 955/2007 «Про відзначення 300-річчя подій, пов'язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладанням українсько-шведського союзу», постановою та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, було видано розпорядження Голови КМДА (№ 1279 від 12 листопада 2009 року) Про спорудження протягом 2009—2010 років на площі Слави у Печерському районі м. Києва пам'ятник гетьману України Івану Мазепі.

Новини з областей

Читайте також: