В Ужгороді, Дніпропетровську, Одесі та Луганську проходять мітинги проти мовного «шабашу». Фото

Сьогодні, 4 липня в ряді обласних центрів проходять акції протесту з вимогою припинення порушення Конституції України щодо прийняття мовного закону, який фактично вводить другу державну мову та розколює українське суспільство.

Так, безстрокову акцію протесту розпочато в Ужгороді (біля Закарпатської обласної ради), мітинги також проходять в Луганську (під стінами Луганської облдержадміністрації) та Дніпропетровську (біля Оперного театру). В Одесі мовний закон спровокував бунт: городяни заблокували вхід в обладміністрацію.

На даний момент на пл. Народній навпроти Закарпатської ОДА в Ужгороді розгорнуте наметове містечко. Мітингувальники виступають з гаслом «Захистимо мову – Захистимо Україну!», засудили всіх зрадників, які голосували за законопроект, та закликали громадян України, зокрема Закарпатців, підніматися на акції громадянської непокори.

Одноголосно було прийнято рішення звернутися до Закарпатської обласної ради та рад усіх рівнів скликати позачергові сесії і прийняти політичні рішення щодо мовного «шабашу», який вчора вчинила провладна більшість.

Ужгородські мітингувальники закликали депутатів опозиціонерів скласти свої повноваження, аби були підстави розпустити парламент. Від голови Верховної ради  вимагали не підписувати закон, а від Президента — ветувати його, щоб не допустити громадянської війни.

Національно-патріотичні сили Дніпропетровська, за ініціативою об'єднаної правиці, з 10 години ранку виставили постійний пікет біля Оперного театру — на знак протесту проти мовного закону. Як зазначив член обласного Проводу Дніпропетровської УНП Костянтин КОГТЯНЦ, пікет — безстроковий.

Біля стін Одеської обласної державної адміністрації проходить акція активістів патріотичних організацій і політичних партій. Одесити вимагають негайного скасування прийнятого парламентом скандального мовного законопроекту. Вони заявляють, що готові оголосити безстрокову акцію протесту.

Після завершення мітингу частина протестуючих залишилася біля будівлі облдержадміністрації, заблокувавши центральний вхід. Відійти від дверей одеситів просив заступник начальника Шевченківського відділу міліції пан Шевченко, однак,  охорона будівлі сама зачинила двері зсередини ще до початку акції, мабуть побоюючись штурму.  Зараз протестуючі сидять на землі спиною до адміністративної будівлі.

У Луганську представники опозиції вийшли на мітинг на підтримку української мови під стіни облдержадміністрації ще вчора ввечері. Про це розказали представники обласної організації Української народної партії. «Коли вчора розпочалася акція, її учасники ще не знали, що законопроект КІВАЛОВА-КОЛЕСНІЧЕНКА вже прийнятий Верховною Радою в другому читанні, тому були налаштовані позитивно»,— розказали в УНП. Це вже другий мітинг на підтримку української мови, який проходить у обласному центрі.

Новини з областей, Дніпропетровська область, Луганська область, Одеська область

Читайте також: