«В духовному єднанні народів народиться потужна сила, що здолає ворогів і відновить територіальну цілісність України» — заява УНП

Сьогодні Україна відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує жертв депортації кримських татар 1944 року. Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

За офіційними даними було депортовано 183 144 тисячі кримських татар; за татарськими джерелами – 228 500, з яких упродовж першого півтора року померло близько 110 тисяч осіб. В каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС.

«Поділяємо біль втрати рідної землі і втрати рідних людей з усіма кримськими татарами, які сьогодні вшановують пам’яті жертв депортації. Безліч українських родин пережили таке ж горе, біль і страждання під час голодоморів, репресій, воєн, так само як сьогодні разом з кримськими татарами, багато українців залишилися без свого рідного дому в Криму. Сьогодні історія відродження кримськотатарського народу, те, як цей багатостраждальний народ відроджує свою культуру, мову, підтримує і виховує національну інтелігенцію, творить сучасну культуру викликає повагу і захоплення. Без сумніву, у духовному  єднанні двох наших народів має народитися потужна сила, яка здолає всіх ворогів і поверне батьківщину кримськотатарському народу та відновить територіальну цілісність однієї з найбільших країн Європи. Першу перемогу вже здобула донька кримськотатарського народу, з єдиною зброєю – любов’ю і щирим бажанням миру» — сказано у заяві Української народної партії.

УНП, Партійна позиція

Читайте також: