УНП вимагає від ВР залишити громадянам право на мирні збори

Українська народна партія вимагає зняти з порядку денного законопроект № 2450 «Про порядок організації і проведення мирних заходів», що позбавляє громадян права на мирні збори, гарантованого Конституцією та міжнародним правом. Так народний депутат, заступник голови УНП Ярослав ДЖОДЖИК прокоментував винесення на порядок денний Верховної Ради законопроекту № 2450 «Про порядок організації і проведення мирних заходів».

За словами ДЖОДЖИКА, ухвалення законопроекту № 2450 – стане останнім днем членства України у Раді Європи. «Основний статутний пріоритет діяльності Ради Європи – це захист прав та свобод людини, а Україна при вступі до цієї організації взяла на себе зобов’язання забезпечувати дотримання прав та свобод людини на своїй території», – нагадав нардеп.

ДЖОДЖИК наголосив, що «законопроект запроваджує механізм, який дозволяє заборонити всі «небажані та непотрібні» для влади мирні збори громадян, адже вводиться обов’язкова умова повідомляти владу про захід не менше ніж за 4 дні до його проведення, що дає можливість будь-якому суду оскаржити та заборонити проведення мирних зборів громадян».

«Складається таке враження, що влада хоче застрахувати себе від проведення невигідних мітингів і блокувати їх за допомогою судів», – зазначив представник УНП. Він зауважив, що «така практика проведення мітингів вже давно реалізується у сусідній Білорусі, але при цьому буде порушено право кожної людини на проведення мирних зборів без обмеження та тиску з боку влади».

«Тож якщо керівництво держави не хоче, щоб Україна повторила долю Білорусі, законопроект № 2450 має бути знятий з реєстрації у Верховній Раді», – підсумував Ярослав ДЖОДЖИК.

УНП

Читайте також: