УНП: «У Сімферополі має стояти пам’ятник САГАЙДАЧНОМУ»

Кримська організація Української народної партії пропонує встановити в Сімферополі пам’ятник видатному українцю, гетьману Запорозької Січі Петру КОНАШЕВИЧУ-САГАЙДАЧНОМУ. З цією пропозицією виступив голова Кримської організації УНП Олег ФОМУШКІН.

За його словами, «Крим повинен віддати належну шану легендарній історичній постаті, яка врятувати життя мільйонів та звільнила від рабства сотні тисяч християн Криму, України, Росії, Польщі, Румунії, Молдови, Сербії та Болгарії». Так політик прокоментував поновлення дискусії кримських політиків щодо можливості спорудження в Сімферополі пам’ятника Катерині ІІ.

«Якщо російська громада Криму дійсно бажає увічнити пам'ять захисників православного слов’янського населення, вона має підтримати ініціативу УНП. Більше того, поява пам’ятника САГАЙДАЧНОМУ в Сімферополі має викликати як мінімум нейтральну реакцію кримськотатарської громади, адже український гетьман ніколи не вдавався до безпричинної агресії проти кримських татар, а його дії були лише відповіддю на напади хана. За часи його правління, фактично зупинилися татарські набіги і був встановлений мир між Кримським ханством та козацькою Україною»,— підкреслив ФОМУШКІН.

«Фігура українського гетьмана заслуговує стати окрасою Сімферополя у сотні разів більше, ніж російська імператриця Катерина ІІ, яку називають Сталіним 18 століття і за вказівкою якої було знищено Гетьманщину, зруйновано Запорозьку Січ, юридично запроваджено кріпацтво та знищено десятки тисяч українців, кримських татар і, що найбільш показово – сотні тисяч росіян»,— підсумував лідер кримської УНП.

УНП

Читайте також: