УНП пропонує на законодавчому рівні захистити «честь мундиру» МОГИЛЬОВА

Українська народна партія закликає народних депутатів якнайшвидше внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, законів «Про міліцію», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про прокуратуру» в частині регулювання досудових процесуальних дій правоохоронних органів», щоб нарешті зупинити насильство правоохоронних органів. З цією заявою виступив народний депутат, заступник голови УНП Ярослав ДЖОДЖИК.

За його словами, «честь мундиру» Анатолія МОГИЛЬОВА врятує лише кардинальна зміна досудової слідчої процедури. Так політик прокоментував заяву Міністра внутрішніх справ України, що він має намір перевірити статистку правозахисників про насильство в міліції. За даними Харківської правозахисної групи, що в 2010 році від незаконного насильства міліції постраждало 790 тисяч українців.

«Найперше, необхідно вивести тимчасові ізолятори з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ та СБУ і передати їх у підпорядкування Міністерства юстиції, залишивши за працівниками правоохоронних органів лише оперативну і слідчу функцію. А, після запровадження відповідних змін до законодавства, мають бути створені центри допиту та утримання громадян, обладнані камерами спостереження, підпорядковані Міністерству юстиції»,— підкреслив народний депутат.

«Таким чином, буде реалізована принципово нова схема досудової слідчої процедури, що враховує досвід провідних демократій світу, коли підозрюваний у вчинені злочину негайно доставляється не у слідчий ізолятор міліції чи іншого правоохоронного органу, а у відповідний центр, де його допит проводитиметься за присутності представників Міністерства юстиції з обов’язковим супроводом аудіо- та відеозапису. Подібна процедура має застосовуватися і до осіб, яких було викликано на допит у якості підозрюваних чи свідків»,— зауважив заступник голови УНП.

«Так, Верховна Рада цивілізує правоохоронну систему, яка в Україні досі залишається радянською, і міністру не доведеться виправдовуватися і шукати винних у знущаннях над майже 800 000 українців»,— підсумував Ярослав ДЖОДЖИК.

УНП, Рівненська область

Читайте також: