УНП: Політика керівництва держави призвела до катастрофічно низького рівня знань з української мови у цьогорічних абітурієнтів

У Тернопільській обласній організації Української народної партії стурбовані рівнем знань випускників шкіл з української мови.

«За інформацією про результати зовнішнього незалежного оцінювання, оприлюдненою в ЗМІ, молоді українці практично не знають державної мови»,— такий висновок робить депутат Тернопільської обласної ради, голова Бучацької районної організації УНП, освітянин Євген РІЙ.

«У тернопільському пункті тестування завершується перевірка понад 5 тисяч бланків «Б» ЗНО, тобто творів з української мови і літератури. За згаданими у роботах географічними назвами екзаменатори припускають, що перевіряють твори абітурієнтів з Хмельницької і Київської областей. Результати перевірки вкрай сумні: чи не найпоширеніша оцінка — 7 балів із максимальних 24, які можна отримати за це завдання,— каже Євген РІЙ.— У творах-роздумах, написаних із величезною кількістю помилок, думка нерідко просто відсутня: видно, що діти читають украй мало творів зі шкільної програми з літератури, майбутні абітурієнти плутають героїв і авторів книг класичного українського письменства».

«Екзаменатори пункту перевірки, які четвертий рік перевіряють такі завдання, стверджують, що гірших за цьогорічні ще не було»,— розповідає представник УНП. Таку ситуацію він пояснює позицією найвищої влади України у мовному питанні. «Якщо глава Уряду не може говорити українською, якщо щоразу лунають розмови про «необхідність» введення в Україні другої державної мови, якщо нинішній міністр освіти спить і бачить, як закрити якомога більше українських шкіл і вже завбачливо друкує величезну кількість підручників російською мовою, то про який стимул добре вчити українську може йти мова?» — обурюється Євген РІЙ.

«За такої політики вже за рік-два ми отримаємо суцільно безграмотне покоління, яке не знає мови своїх батьків, свого народу»,— переймається представник УНП.

«Тому Українська народна партія вимагає від Президента й Уряду негайно переглянути ставлення до української мови в державі, вивчити проблемні місця у концепції загальної середньої освіти та у викладанні української мови в школах і негайно приступити до виправлення ситуації»,— озвучує позицію УНП депутат Тернопільської облради Євген РІЙ.

УНП, Тернопільська область

Читайте також: