В Ужгороді над ШЕВЧЕНКОМ замайорів синьо-жовтий стяг

Цьогоріч, у День народження вірного сина України  – Тараса ШЕВЧЕНКА, національно-демократичні сили Ужгорода, підняли синьо-жовтий стяг над бронзовою постаттю Пророка України, як символ єднання та національної згуртованості українців.

Ініціаторами заходу виступили Закарпатське обласне об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка та Закарпатська обласна організація УНП. Також у проведенні свята взяли участь представники обласних національно-демократичних організацій «Собору», «Нашої України», НРУ та «Батьківщини».

Традиційно, захід розпочався покладанням квітів до підніжжя пам’ятника Кобзареві, декламуванням низки творів поета.

«Гуртувати українців та шанувати традицію»,— таким основним закликом керувались промовці під час урочистостей. Вони наголошували на тому, що з року в рік, наш Пророк невтомно закликає до об’єднання. «Прикро, що навіть обласна влада не змогла належно зорганізуватись та покласти квіти Кобзареві у його справжній День народження, а не на 2 дні швидше»,— з обуренням зауважив ведучий свята, Голова Закарпатського об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Володимир ПІПАШ.

Основною «фішкою» за задумом активістів, стало підняття на гелевих кульках синьо-жовтого державного стягу над скульптурою Тараса Шевченка. За їх словами, національний прапор повинен служити символом єднання багатонаціонального Закарпаття.

Впродовж святкування, учасники, згадували заклики генія українського народу: «Кругом неправда і неволя. Народ замучений мовчить», «Прозріте, люди, день настав! Розправте руки, змийте луду».

«Ми повинні бути патріотами і поважати та проявляти себе як націю. Кобзар хотів справедливості, добробуту для нащадків, прагнув, щоб Україна була рівною серед інших держав світу. Він сам став знаковою фігурою не лише української, а й світової літератури, здобувши право на безсмертя. Тому, хто посміє щось промовити не ладне, не поважатиме  самого себе»,— наголошували учасники акції. Серед яких із змістовними промовами виступили: заступник голови обласної ради Андрій СЕРБАЙЛО та член Ради Закарпатської УНП, голова Закарпатської обласної спілки ошуканих вкладників СРСР Андрій СОЙКО.

У своїх виступах, учасники констатували, що Великий Кобзар, який страждав за Україну, жив нею, навчаючи народ любові, повертав віру у вільне життя. «Сьогодні нам всім треба дослухатися до його мудрих настанов та спільно всією громадою об’єднатись, щоб наші нащадки отримали у спадок державу, яку заповідав нам Великий Кобзар»,— запевняли вони.

Вшанування насичувалися публічними читаннями творів у виконанні Миколи Гнатюка, Марії Доброї, Віталія Горвата та Ксенії Хоменко.

Завершилось свято молебнем, який провів єпископ Ужгородський та Закарпатський Кирил УПЦ КП та виступом хору Греко-католицького Кафедрального Собору під керівництвом Ярослава КИРЛИКА.

Читайте також: