У Вінниці згадали загиблих жінок — свідків злочинів енкаведистів

22 березня активісти Вінницької міської організації УНП взяли участь у громадській панахиді приуроченій пам'яті масово розстріляних енкаведистами жінок на території Центрального парку Вінниці.

Саме у 20-х числах березня 1944 року катами НКВД були розстріляні жінки – свідки розкопок німецькою владою гуртових могил із жертвами комуністичних репресій 1937–38 років.

«До сьогоднішнього дня офіційні історики заперечують факт знищення мирних жителів аральними загонами НКВС в перші дні після визволення українських територій від фашистських загарбників, зокрема факт розстрілу на третій день після звільнення Вінниці ста жінок із числа тих, хто насмілювався приходити під час фашистської окупації на місця розкопок жертв репресій 1937–1938 років для пошуку останків своїх зниклих родичів»,— наголосив у своєму зверненні голова Вінницької організації УНП Михайло БАРДИН.

«Сьогодні усі свідомі громадяни України, які не втратили своєї національної гідності повинні відкрито виступити проти приховування історичної пам'яті про злочини комуністичного режиму на теренах Поділля»,— зазначив БАРДИН.

Після траурного мітингу та поминальної панахиди, відслуженої священиками греко-католицької та православної церкви Київського патріархату, члени УНП поклали квіти до пам’ятного знака та вшанували невинно убієнних хвилиною мовчання.

Довідково: масові розстріли мирного населення у Вінниці, що проводилися НКВС протягом декількох років перед початком Другої світової війни почали відбуватися влітку 1937 року, а останні були зафіксовані в місцевій в'язниці перед відступом Червоної армії у 1941 році. Дослідження цих злочинів почалося під час німецької окупації Вінниці. На прохання місцевої громади і з санкції німецької адміністрації організоване дослідження захоронень почалося у травні 1943 року. За результатами розслідування було виявлено 91 масове захоронення і ексгумовано 9439 тіл. Місцеві жителі розпізнали 468 родичів серед загиблих. Ця інформація, фото і результати розслідування використовувалися нацистською пропагандою для дискредитації Радянської влади під час війни. В Україні перші правдиві публікації про трагедію з'явилися тільки у 1988 році. За результатами сучасних досліджень, вважається, що загальна кількість репресованих за цей період в Вінниці і області сягає близько 20 000 чоловік.

Вінницька область

Читайте також: